Raport FAO: „Prețurile globale la alimente au crescut în martie pentru a 10-a lună consecutiv”

MCZoYXNoPTM2ZTk2OWE0MWIwNTQ2ODdjYWZiMjllODhiMmY5N2Q5.thumb
Foto:Digi24

Prețurile globale ale mărfurilor alimentare au crescut în martie, marcând o creștere lunară continuă pe parcursul a 10 luni, iar cea mai semnificativă creștere a fost observată în cotațiile de uleiuri vegetale și produse lactate, potrivit datelor publicate recent de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente, ce determină fluctuațiile lunare ale prețurilor mondiale pentru cele mai tranzacționate produse alimentare, a constituit în luna martie o valoare medie de 118,5 puncte, în creștere cu 2,1 procente față de luna anterioară, atingând cel mai înalt nivel din iunie 2014.

„Tendințele au variat în funcție de tipurile mărfurilor. Creșterea din martie se datorează în principal majorării Indicelui FAO al prețului uleiului vegetal cu 8,0 la sută față de luna precedentă și care a atins cota maximă din ultimii zece ani. Prețurile uleiului de soia au crescut brusc, fiind determinate, parțial, de cererea fermă a
producătorilor de biodiesel”, indică raportul FAO.

La fel, Indicele FAO al prețului lactatelor a crescut cu 3,9 % față de februarie. Prețurile la unt s-au majorat ca rezultat al creșterii cererii în baza așteptărilor de redresare a sectorului alimentar și, în parte, de aprovizionările stricte din Europa. Prețurile laptelui praf, de asemenea, au crescut pe fonul sporirii importurilor în Asia, în special în China, precum și din cauza scăderii producției în Oceania și a disponibilității reduse a containerelor de transport naval în Europa și America de Nord.

Totodată, Indicele FAO al prețului cărnii în martie a crescut cu 2,3 % față de februarie, datorită importurilor efectuate de China și creșterii volumului de vânzări interne în Europa înainte de sărbătoarea de Paște, ceea ce a și dus la sporirii cotațiilor de carne de pasăre și de porc. Prețurile cărnii de vită au rămas constante, în timp ce prețurile celei de ovine au scăzut, deoarece vremea secetoasă din Noua Zeelandă i-au împins pe fermieri să-și vândă marfa repede și la un preț redus.

Pe de altă parte, Indicele FAO al prețului cerealelor a scăzut cu 1,8 %, chiar dacă este cu 26,5 la sută mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2020. Prețurile la exportul de grâu au scăzut cel mai mult, ce prezintă astfel, oferta bună și perspectivele favorabile de producere pentru culturile din anul în curs. Au scăzut, de asemenea, și prețurile porumbului și orezului, în timp ce prețurile pentru sorg s-au ridicat.

„A cunoscut o diminuare cu 4,0 la sută și Indicele FAO al prețului zahărului, generată de exporturi potențiale mai mari din India. Totuși, acesta este cu peste 30 la sută mai înalt, în comparație cu nivelul său din aceeași perioadă a anului precedent”, arată comunicatul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente