În 1961, la 12 aprilie, cosmonautul rus Iuri Gagarin efectua primul voiaj în spaţiu, iar zborul său a durat 108 minute. Vostok 1 a decolat de pe cosmodromul din Baikonur la ora 7.07 la o altitudine de 250 de kilometri și a revenit pe Pământ în jurul orei 8.50 în apropiere de Saratov.
Iuri Gagarin a devenit atunci erou al Uniunii Sovietice, dar nu i s-a mai permis să zboare în spațiu. A murit la vârsta de 34 de ani, în timpul unui exercițiu de antrenament, când avionul său s-a prăbușit. Numele său a fost dat unui crater de pe Lună. De-a lungul anilor, pentru moartea primului om ajuns în spațiu s-au vehiculat mai multe explicații, de la o schimbare rapidă în înălțime pentru a evita un obiect, interferența cu o altă aeronavă și până la privarea de oxigen în cabină. Potrivit specialiștilor, de vină a fost o eroare de pilotaj, comisă pentru a evita o sondă atmosferică.
Amintim că, la 12 aprilie, este aniversată Ziua internaţională a zborurilor cu echipaj uman în spaţiu, instituită de Adunarea Generală a ONU. Marcarea acestei zile la nivel internaţional are rolul de a aminti despre începutul epocii spaţiale pentru specia umană, despre contribuţia marcantă a tehnologiei şi a ştiinţei spaţiale în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă şi de consolidare a nivelului bunăstării oamenilor şi statelor.