(foto) Elevii din UTA Găgăuzia ajută la restabilirea echilibrului ecologic

1

Pe 9 aprilie, în zece localități din UTA Găgăuzia, elevii din 17 instituții de învățământ au participat la plantarea puieților în curțile școlilor. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „EcoLogica viitorului”, care este implementat de către Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova în parteneriat cu Direcția Generală Învățământ din Găgăuzia.

Pe 9 aprilie în raioanele Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești, au avut loc acțiuni de amenajare a locurilor publice. Elevii și profesorii din 17 instituții de învățământ din Găgăuzia, eco activiști, tineri lideri și cetățenii activi au participat la plantarea puieților. În total, au fost plantate peste 1 500 de puieți de arțar, castani, tei, brazi, buș, iasomie etc. Acestea au înnobilat curțile gimnaziilor și liceelor.

Irina Vlah, bașcana Găgăuziei, s-a alăturat acțiunii și a participat la plantarea puieților pe lângă liceul teoretic Gavril Gaidarji din Comrat. Prin analogie cu stejarul lui Ștefan cel Mare, Irina Vlah a plantat un stejar în fața alma materului natal. „Totdeauna am considerat copiii noștri oameni activi și cu inițiativă. Împreună realizăm un proiect ecologic important și arătăm un exemplu frumos de amenajare a liceului dvs. Sunteți o echipă bună – împreună ați câștigat resursele necesare. Vă mulțumesc pentru inițiativă și acest exemplu, sunt sigură că generația dvs ne va mai uimi cu asemenea exemple bune”, a declarat Irina Vlah.

Anna Russu, șefă adjunctă pentru activitatea educațională a Direcției Generale Învățământ din Găgăuzia, a menționat că „educația ecologică reprezintă o componentă importantă a educării tinerei generații. Direcția Generală Învățământ susține educația non-formală, deci este plăcut faptul că, în cadrul proiectului EcoLogica viitorului, componenta informațională este prezentată într-o formă nestandardizată: un set de jocuri educaționale, traininguri, master classes. Elevii găgăuzi de astăzi sunt liderii de mâine. Sarcina noastră este să îi ajutăm acum, să le oferim posibilitatea de a primi educație de o calitate înaltă.”

„Mulțumesc organizatorilor proiectului. Centrul nostru este partener regional al un proiect mare «Abilitarea cetățenilor Republicii Moldova», care este implementat de GIZ Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. EcoLogica viitorului este un exemplu de abordare interesantă și non-formală a informațiilor de mediu. Acesta este un exemplu foarte bun, pe care sperăm că toate celelalte școli îl vor adopta”, a declarat Irina Selezneva, directoarea executivă a Centrului European Pro-Europa din Comrat.

„Ne bucurăm că locuitorii din Găgăuzia au susținut atât de activ proiectul. Prin eforturile comune ale elevilor, angajaților instituțiilor de învățământ, autorităților locale, am făcut un lucru bun: am colectat și reciclat deșeurile de hârtie, iar cu banii adunați am cumpărat puieții pe care le plantăm astăzi. Aș vrea să mulțumesc Direcției Generale Învățământ din Găgăuzia pentru susținerea proiectului și pentru ajutor în toate etapele implementării acestuia. În continuare, va avea loc o competiție de jocuri educaționale. În rezultatul colectării deșeurilor de hârtie și a etapei de jocuri educaționale, trei instituții de învățământ vor obține aule de biologie complet echipate: mobilier, material didactic și informațional. Împreună suntem mai puternici!”; – a remarcat Eugen Poleacov, președintele Asociației de jocuri intelectuale din Republica Moldova.

Plantarea copacilor este un rezultat intermediar al proiectului EcoLogica viitorului, care a fost realizat grație muncii comune a celor 17 instituții de învățământ, care au colectat 51 690 kg de deșeuri de hârtie în valoare de 88 873,40 lei. Cu acești bani au fost achiziționați puieți.

 

Proiectul „EcoLogica viitorului” este implementat de către Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova, în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În regiunea UTA Găgăuzia partenerii proiectului sunt Asociația Obștească Centrul European „Pro-Europa” în Comrat și Centrul Național de Asistență și Informare a Organizațiilor Nonguvernamentale „CONTACT”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente