Facultatea Electronică și Telecomunicații a UTM a găzduit un workshop cu tema „Entreprise Resource Planning (ERP) & Business Intelligence (BI)”, organizat de conf. univ., dr., Lilia SAVA, șef Departament Telecomunicații și Sisteme Electronice, avându-l ca protagonist pe Radu Druta, consultant ERP & BI, Compania Althays GROUP, Annecy, Franța.
Workshop-ul a avut drept scop dezvoltarea competențelor ce țin de planificarea resurselor întreprinderii (Enterprise resource planning – ERP), dar și a capacităților de analiză (Business intelligence – BI) a studenților FET, în baza experienței acumulate la nivel international de către Radu Druta, consultant ERP & BI, Compania Althays GROUP, Annecy, Franța. Au participat studenți de la ciclurile I – licență și II – master și cadre didactice din cadrul Facultății Electronică și Telecomunicații a UTM.
Studenții au descoperit, astfel, elementele principale ale Enterprise resource planning – ERP: managementul performanțelor, software-ul pentru planificare, crearea bugetului, anticiparea rezultatelor financiare și prezentarea acestora. Sistemele ERP includ o multitudine de procese de afaceri și permit fluxul de date între acestea. Prin colectarea datelor tranzacționale din mai multe surse, sistemele ERP elimină duplicarea și asigură prezentarea acestora printr-o singură sursă de informații.
Sistemele ERP sunt esențiale pentru gestionarea a mii de afaceri de toate dimensiunile, din toate domeniile. Pentru companii, ERP este indispensabil precum este energia electrică pentru iluminat. Principiul de bază al soluțiilor ERP rezidă în colectarea centralizată a datelor pentru distribuție la scară largă, astfel toți utilizatorii, de la directori executivi la personalul administrativ, pot crea, stoca și utiliza aceleași date derivate prin procese comune. Printr-un depozit de date centralizat, orice angajat poate avea încredere că datele sunt corecte, actualizate și complete. Integritatea datelor este asigurată completamente, de la declarații financiare trimestriale la rapoarte privind creanțele restante.
Impactul ERP este omniprezent în lumea afacerilor. Datele și procesele Enterprise sunt corelate în sistemele ERP, afacerile pot alinia departamente separate și pot îmbunătăți fluxurile de lucru, rezultatul exprimându-se în economii semnificative. În context, au fost aduse exemple de beneficii specifice pentru afaceri:
# Date de afaceri mai bune, extrase din rapoarte generate în timp real;
# Costuri operaționale mai mici prin procese de afaceri fluidizate și cele mai bune practici;
# Colaborare îmbunătățită prin partajarea datelor pentru contracte, solicitări, comenzi de achiziționare;
# Eficiență îmbunătățită prin experiența comună a diferitor tipuri de utilizatori;
# Consecvență la nivelul infrastructurii, de la back-office la front-office, printr-o abordare comună a activităților de afaceri;
# Costuri reduse pentru management și operații prin sisteme uniforme și integrate.
Compartimentul Business Intelligence – BI include sisteme informatice de identificare, extragere și analizare a datelor disponibile într-o companie, sisteme-suport pentru luarea deciziilor de business, având în vizor:
# Analiza deciziilor, care sprijină deciziile umane cu analize vizuale pe care utilizatorul le modelează pentru a reflecta raționamentul;
# Analiza descriptivă, care obține informații din datele istorice cu rapoarte, tablouri de bord, grupare etc;
# Analiza predictivă, care presupune modelare prin tehnici statistice și învățare automată;
# Analiza prescriptivă, care recomandă decizii folosind optimizarea, simularea, planificarea etc.
Cu certitudine, cooperarea dintre FET-UTM și Althays GROUP, Annecy, Franța se va concretiza în multiple evenimente de acest gen, tematica abordată generând interesul studenților, fiind foarte importantă și binevenită în formarea viitorilor specialiști în domeniul comunicațiilor electronice formați la FET-UTM.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.