(foto) Plimbări urbane. Care sunt conacele și vilele urbane de pe strada Alexei Șciusev din Chișinău

sciusev84

La #diez, vă povesteam despre conacele din afara Chișinăului, iar 2021 e anul potrivit în care să cunoaștem și conacele din Chișinău pentru a ști pe lângă ce ne plimbăm și ca să avem ce povesti. Cândva, la #diez, Anatasia Taburceanu vă spunea povești mai personale ale acestor locuri. Acum, haideți să le cunoaștem pas cu pas! Informațiile sunt preluate de pe site-ul Centrului Istoric al Chișinăului – monument.sit.md.

Alexei Şciusev, 46 A,B,C

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. În februarie 1912 Uprava Chişinăului a eliberat un permis pentru construcţia unei case în două etaje locuitorului Chişinăului nobilului Andrei Tolmacev. Supravegherea tehnică şi constructor a fost inginerul Izmail Lalevici, care după finisarea construcţiei în acelaşi an, a instalat o tăbliţă informativă, amplasată în partea dreaptă a casei. Se presupune că el a fost şi autorul proiectului. În 1917 această casă împreună cu o atenansă a fost cumpărată de negustorul din Petrograd Moisei Kligman. În 1940 proprietară era atestată Anna Avakova.

Alexei Şciusev, 84

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În 1889 consilierul de colegiu Constantin Herţa vândut nobilului Ivan Hinculov un loc viran din curtea sa, de la colţul cartierului, mărginit de străzile Leova şi Seminarskaia. În luna august al aceluiaşi an, Duma orăşenească a permis construcţia unei case, amplasate la colţul străzii, terminată în 1890. Casa avea şase odăi, o bucătărie.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un demisol înalt, cu faţadele principale aliniate liniilor roşii ale străzilor. Un perete longitudinal împarte spaţiul interior în două părţi egale, fiecare divizată în odăi, legate în anfiladă circulară.

Decoraţia plastică este în stil eclectic, cu detalii ale stilului neoclasic faţada fiind tratată ca un ordin fără coloane. Faţadele sunt simetrice, cu câte două rezalite laterale. Faţada principală, orientată spre strada Şciusev, are şase axe, şi include uşa de intrare, amplasată în rezalitul de lângă poarta de acces. Faţada laterală are cinci axe compoziţionale, toate goluri de ferestre. Ferestrele sunt cu forma golului diferită, simple rectangulare şi în arc în plin cintru, plasate în rezalite. Au ancadramente, dominate de cornişe rectilinii, cu panouri şi nişe sub plita de pervaz. Colţurile rezalitelor sunt evidenţiate prin bosaje bombate cu chenare, care prezintă o individualitate a acestei case. În partea superioară a pereţilor se află o friză, străpunsă de orificiile îngemănate de aerisire a podului, faţadele fiind terminate printr-un parapet din grilaje de metal (dispărut), cu atice dreptunghiulare cu centrul curb, instalate deasupra rezalitelor.

Alexei Şciusev, 88

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

Primele ştiri documentare privitor la proprietatea imobiliară, datează din 1841, când aparţinea soţiei consilierului titular Maria Constantinovna Ivanova. În aprilie 1852 această proprietate este cumpărată de soţia secretarului de colegiu Alexandra Dubina, care în 1875 demolează vechea casă şi pe acelaşi loc construieşte una într-un etaj, din piatră, acoperit cu olane, după cum rezultă din adeverinţa semnată de A.I. Bernardazzi. În 1940 era proprietatea lui Roiza Crasilşcic.

Este o casă construită într-un nivel, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Un perete longitudinal împarte spaţiul interior în două părţi egale, fiecare divizată în odăi, legate în anfiladă circulară. Planimetria este evidenţiată în exterior prin pilaştri cu caneluri. Faţada este asimetrică, cu şapte axe compoziţionale, dintre care şase sunt goluri de ferestre şi una de uşă, amplasată lateral, spre dreapta, dotată cu un foişor din piatră, dominat de un fronton triunghiular.

Decoraţia plastică este în stil eclectic, cu detalii ale stilului neoclasic, o plintă delimitează friza cornişa, ferestrele cu ancadramente şi panouri de sub plita de pervaz.

În componenţa incintei intră şi doi stâlpi, octogonali în secţiune, de la poarta de acces, cu un coronament în partea superioară. Canaturile porţii din metal cu registrul superior, înzestrat cu ornamente de design artistic, a dispărut.

Alexei Şciusev, 102

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În anii 40 ai secolului al XIX-lea, Iahan Rapp, locuitorul satului Bergdorf, judeţul Tiraspol, a cumpărat un loc viran, aflat în prima parte a Chişinăului, la colţul cartierului Meşceanskaia şi Leova. În 1877 el a amanetat proprietatea sa imobiliară, în care a fost descrisă clădirea: „Casă într-un etaj, orientată cu faţada spre strada Leova, cu o lungime de 14 stânjeni, alcătuită din cinci odăi şi o bucătărie. În 1915 casa a fost reconstruită şi avea opt încăperi şi o bucătărie”.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter pe un demisol înalt, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Un perete longitudinal împarte spaţiul interior în două părţi egale, fiecare divizată în odăi, legate în anfiladă circulară, structura interioară fiind evidenţiată în faţade prin pilaştri cu rostuire de bosaje. Întrarea avea loc prin faţada laterală, orientată spre strada Sfatul Ţării, de pe galeria laterală. Decoraţia plastică este în stil eclectic, cu detalii ale stilului neoclasic. Faţada principală are o compoziţie simetrică, cu şapte axe, toate goluri de ferestre grupate câte două şi trei în compoziţii, unite prin cornişe cu console. Ferestrele au ancadramente, cu panouri şi nişe sub plita de pervaz.

Alexei Şciusev, 109 – Conacul urban al familiei Gudevici

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. În 1940 aparţinea lui Vladimir Hinculov.

Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată pe un plan rectangular, într-un parter, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor Şciusev şi Serghei Lazo. Un perete longitudinal împarte spaţiul interior în două părţi egale, fiecare divizată în odăi, legate în anfiladă circulară. Decoraţia plastică este în stil eclectic, cu detalii ale stilului neoclasic. Faţada principală este simetrică, cu şapte axe compoziţionale, toate goluri de ferestre. Faţada laterală este asimetrică, cu patru axe compoziţionale şi una de uşă, amplasată lateral, spre dreapta. Intrarea era printr-un rezalit, încununat de un fronton triunghiular, mărginit de pilaştri cu caneluri, ca şi colţurile clădirii. Partea superioară a faţadelor este conturată printr-o friză netedă, delimitată printr-o plintă

Ferestrele au ancadramente din muluri simple cu bolţarul central evidenţiat, cu panouri şi nişe sub plita de pervaz.

Alexei Şciusev, 117

Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. A fost construită în anii 30 ai secolului al XX-lea, arhitect, probabil, N. Mertz, casa fiind similară imobilelor de la adresele Columna, nr. 154 şi Mateevici, nr.68, asemănătoare cu M. Kogălniceanu, nr. 69.

Casa este construită într-un parter, pe un plan unghiular, aliniat cu rezalitul la linia roşie a străzii. Soluţia spaţial-volumetrică a casei este specifică pentru stilul modern, cu folosirea tradiţiilor naţionale în combinare cu ultimele realizări din domeniul arhitecturii locuinţei. Planimetria este subordonată zonării funcţionale cu evidenţierea grupului de încăperi de onoare, de locuit şi a anexelor, legate de intrarea din partea străzii de pe o terasă deschisă, cu parapet din piatră, şi de cea secundară din partea curţii, prin altă terasă deschisă.

Faţada are o soluţie compoziţională asimetrică, cu un rezalit lateral, în care se află salonul, cu patru axe, dintre care trei goluri de ferestre şi unul de uşă. Paramentul este în zidărie aparentă, din piatră făţuită cu includerea unor panouri contrastante din piatră spartă, o cu o factură aspră şi fracţie mică, care formează frize, chenare subţiri în jurul ferestrelor, a uşii de intrare, şi o imitaţie de ocniţe în partea superioară a peretelui faţadei, precum şi a unui bandou în partea inferioară a peretelui, mai jos de plita de pervaz. Colţurile clădirii sunt teşite. Un efect pitoresc este acordat casei de acoperişul înalt din olane, cu penetraţii de pante şi streşinile late.

Faţada casei a fost inclusă în componenţa unui bloc al liceului „Prometeu”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente