Un grup de experți români cer Guvernului României să includă cetățenii Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare

Coronavirus vaccine, Delft, Netherlands – 02 Feb 2021

Organizația neguvernamentală Expert Forum (EFOR) cere Guvernului României să includă cetățenii Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare. În acest sens, organizația a lansat și o petiție online.

„În acest moment, Moldova nu oferă acces la vaccinare cetățenilor ne-esențiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică. În același timp, infrastructura românească și importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile”, se spune într-un comunicat de presă emis de Expert Forum.

Potrivit experților, platforma românească de vaccinare permite programarea în centre de vaccinare aflate pe teritoriul României a cetățenilor români rezidenți în stânga Prutului.

„Aceasta e o măsură firească de asumare a responsabilității pentru sănătatea conaționalilor noștri care nu au perspectivă realistă de acces la un vaccin sigur, certificat în UE. Expert Forum (EFOR) este însă preocupat de soarta celorlalți locuitori ai Republicii Moldova, care nu au cetățenie română, dar sunt în contact apropiat cu aceștia, fiind adesea membri ai aceleiași familii. Există destule situații în care un soț are dublă cetățenie iar celălalt nu; ori în care părinții mai în vârstă nu au apucat să-şi redobândească cetățenia română, însă copiii lor da. Se creează astfel un clivaj artificial în accesul la vaccin – deci la perspectiva de normalizare a vieții – între persoane care își duc traiul împreună”, mai spun experții.

Petiția poate fi văzută AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente