(foto) La Chișinău, a fost implementată cea de-a doua etapă a proiectului-pilot privind taxarea electronică în transportul public

photo_2021-04-06_11-20-43

Astăzi, 6 aprilie, la Chișinău a fost dat startul celei de-a doua etape a proiectului-pilot privind taxarea electronică în transportul public municipal în parteneriat cu VISA și Victoriabank. Autoritățile municipale susțin că serviciul electronic de taxare urmează să fie implementat în 57 de unități de transport din capitală odată ce proiectul-pilot va lua sfârșit.

În cadrul celei de-a doua etape, cu suportul companiei VISA și BC Victoribank, sunt testate două tipuri de tehnologii privind plățile electronice.

Astfel, terminalele mobile ale taxatorilor din troleibuze și autobuze acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless.

De asemenea, este testată și tehnologia Tap to Phone, care permite taxatorului din unitatea de transport public să utilizeze smartphone-ul din dotare pe post de terminal, oferind posibilitatea călătorilor să achite rapid și sigur plata pentru călătorie cu cardul, telefonul, smartwatch, brățara fitness sau alt dispozitiv cu tehnologia NFC.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei, menționează că municipalitatea urmărește ca, în următoarele șase luni, cel puțin 30 % din populație să utilizeze taxarea electronică în transportul public.

Tot aici, dânsul subliniază faptul că serviciul implementat astăzi a fost aplicat pentru cinci unități de transport din municipiul Chișinău.

„Este un proiect bun și necesar pentru municipalitate. În pofida faptului că avem astăzi multe programe pe care trebuie să le administrăm, noi progresăm și pe partea tehnologiei. Este un proiect-pilot. Urmează să adaptăm aceste soluții și să vedem cum ele funcționează. Pentru cei care erau sceptici, avem astăzi 15 % din achitare făcute electronic în proiectul precedent. Ținta noastră e ca, timp de șase luni, să obținem 30% din achitări electronice. Există trei forme de aplicare: card, aplicație și gadgeturi. Sperăm ca peste o săptămână să avem și o rată a utilizării mai mare”, a spus Ion Ceban la evenimentul lansării.

La rândul său, Sergiu Stoianov, manager de dezvoltare VISA pentru R. Moldova, a precizat că utilizarea tehnologiilor inteligente în transport este o tendință la nivel global, iar acest lucru urmează a fi utilizat pe deplin în transportul public din Chișinău pentru a oferi confort călătorilor.

În cadrul celei de-a doua etape 57 unități de transport public de pe rutele de troleibuze: nr. 10, 22 și 30 și rutele de autobuze nr. 2 și 5, vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.  

Reiterăm că, la 16 martie curent, autoritățile municipale au lansat proiectul-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal în parteneriat cu Mastercard. Autoritățile au anunțat atunci că proiectul va fi implementat pe o perioadă de probă de șase luni. Tot atunci, angajații Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC) și ai Parcului Urban de Autobuze (PUA) au fost instruiți pentru folosirea echipamentelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente