Elicopterul Ingenuity a petrecut o noapte pe Marte și poate zbura în condiții extreme de minus 90 de grade Celsius

NDAmaGFzaD1iZWM2OGIyYzRlMzc2NDc0NTdjNmUxNjFiNjE3ODU2ZQ==.thumb
Foto:NASA/JPL

Elicopterul Ingenuity este tot mai aproape de a zbura pe Marte, ceea ce va marca primul zbor controlat pe o altă planetă. Aceasta este o premieră în istoria omenirii. Micul aparat a supraviețuit primei nopți de unul singur, după ce a ieșit din interiorul roverului Perseverance.

„Elicopterul Ingenuity a supraviețuit primei nopți pe cont propriu, o etapă foarte importantă pentru micul aparat zburător, deoarece temperaturile pot scădea până la – 90 de grade Celsius”, a anunțat laboratorul JPL al NASA, notează digi24.ro.

Acest rezultat, poate neînsemnat, este unul critic, deoarece în craterul Jezero temperaturile pot atinge – 90 de grade Celsius, iar componentele electrice și bateriile necesare pentru zbor pot crăpa sau pot îngheța.

La data de 7 aprilie este programată eliberarea prinderilor care ţin lipite lamele rotorului. Dacă echipa misiunii îndeplineşte această etapă, în următoarele câteva zile marţiene vor fi efectuate mai multe teste ale funcţionării lamelor rotorului, precum şi ale motoarelor care le acţionează.

Prima tentativă de zbor a elicopterului Ingenuity, pe 11 aprilie

Ingenuity, care a ajuns pe Marte la bordul roverului Perseverance, urmează să facă prima tentativă de a decola pe o altă planetă cel mai devreme pe 11 aprilie, a anunţat NASA. Fotografiile înregistrate de elicopter, precum şi alte date colectate vor ajunge pe Terra în ziua următoare, pe 12 aprilie.

Elicopterul de mici dimensiuni a trimis deja primul raport către centrul de control din Pasadena, California, după aterizarea modulului Perseverance.

Ingenuity va decola de pe o platformă cu dimensiunile 10 pe 10 metri. Se va ridica până la o altitudine de trei metri, se va menţine într-un zbor staţionar timp de 30 de secunde, apoi va efectua o rotaţie înainte de a reveni pe scoarţa marţiană.

Elicopterul este alimentat cu baterii cu litiu şi ar putea realiza mai multe tentative de zbor timp de aproximativ o lună, înfruntând condiţiile extreme de pe Marte, temperatură care poate coborî până la minus 90 de grade Celsius, gravitaţie redusă şi atmosferă rarefiată.

Roverul Perseverance, care cântăreşte circa o tonă şi este de dimensiunile unui mic automobil, a ajuns pe Marte în februarie, după 203 zile de zbor. A aterizat într-un lac secat cu diametrul de 45 de kilometri denumit Jezero Crater, pe care urmează să-l inspecteze în următorii doi ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente