Unul dintre cele mai mari conace din Republica Moldova, Complexul arhitectural „Manuc Bey” din orașul Hâncești, a fost redeschis pe 13 decembrie 2015, când vizitatorii au putut vedea la ce etapă sunt lucrările de reconstrucție a conacului. Totuși, timp de mai multe decenii, conacul era în paragină. Acum toți doritorii pot vedea cum arată conacul din interior după ce lucrările de restaurare a acestuia s-au finisat.
Construcția conacului a început sub conducerea fiului lui Manuc Bei, Murat (Ivan) după moartea acestuia și a fost terminată abia de către nepotul său, Grigore. Cei doi au construit un castelul în stil francez de o frumusețe uimitoare, cu o grădină de iarnă, turnuri de pază și un parc imens.
Mihaela Alaiba ne arată în câteva imagini cum arată la momentul dat conacul din interior.
Locație: str. Mitropolit Varlaam 51, Hâncești, Moldova, 46°49’32.4″N 28°34’55.3″E.
După cel de-al doilea război mondial conacul a trecut în proprietate sovietică. Inițial, moșia a fost adaptată pentru găzduirea unei școli de mecanizare, apoi a unui colegiu de construcții. Zidurile conacului care înconjurau odată întreaga zonă, au fost distruse la sfârșitul anilor ’50. Până la sfârșitul anilor ’80, complexului arhitectural a fost menținută într-o stare satisfăcătoare. Fatală pentru vila seculară a fost cutremurului din 1986, după care majoritatea construcțiilor au fost declarate avariate. Pentru studenții de la colegiu a fost construită o nouă clădire, iar conacul în sine a început să deterioreze rapid. Mai mult sau mai puțin păstrându-se Castelul de vânătoare, aici fiind deschis un Muzeu etnografic. În 1993 conacul obține statutul de monument de arhitectură.
Către anul 2012, înainte de demararea lucrărilor de restaurare, complexul se afla într-o stare de degradare avansată, excepție făcea numai clădirea Castelului de vânătoare.