După ce președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat la 1 aprilie curent, o scrisoare secretarei generale a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, prin care denunță că președinta Republicii Moldova încearcă să uzurpeze puterea în stat și la moment nu există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului, menționând că Maia Sandu insistă pe acest fapt contrar prevederilor constituționale. În acest sens, administrația prezidențială a venit cu o reacție.
„Constatăm că în acțiunile Președintei Republicii Moldova se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră, fiind create blocaje instituționale cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept. Considerăm acțiunile Președintei Republicii Moldova ca fiind contrare Avizelor Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (de la Veneția) nt. 886 din r9 iunie 2012, precum și nr.954 din 24 iunie 2019.
Considerăm absolut iresponsabilă tentativa Președintelui R. Moldova de a dizolva Parlamentul în condițiile crizei pandemice fără precedent, dar și în condițiile existenței voinței politice pentru învestirea unui Guvern.
În consecință, invităm respectuos să interveniți în medierea conflictului instituțional dintre Președinta Republicii Moldova și parlament în vederea restabilirii ordinii de drept și revenirii președintelui țării în câmpul constituțional”, se arată în scrisoarea semnată de Zinaida Greceanîi.
Drept urmare a acestei scrisori, administrația prezidențială a venit cu o reacție.
„Consiliul Europei cunoaște foarte bine situația din Republica Moldova și la fel de bine cunoaște cine a generat și continuă să genereze derapajele democratice din țara noastră. Alegerile anticipate, pe care formațiunea dnei Greceanîi vrea să le evite cu orice preț, sunt un element important al procesului democratic și reprezintă de fapt voința cetățenilor, care vor să scape de politicienii compromiși și corupți”, se arată într-un răspuns a președintei.