Îți place să admiri păsările în toată splendoarea lor? Iată o listă cu locații de birdwatching în Chișinău

My-Post-39-920×481
Foto: SPPN

Păsările sălbatice sunt pretutindeni în jurul nostru, însă există și locuri unde acestea se află concentrate în număr mai mare. Astfel, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a descoperit câteva locuri din Chișinău unde veți putea admira diferite specii de păsări.

Ornitologii cunosc aceste locații de birdwatching și le pun la dispoziția celor interesați.

Parcul „Valea Morilor”

Parcul Valea Morilor. Vedere de pe Google Maps.

Fiind situat în centrul capitalei, parcul e ușor accesibil din diverse direcții. Lacul este înconjurat de pâlcuri de copaci (conifere și foioase), care în unele locuri se apropie de aspectul pădurilor. Lacul este alimentat de un mic râuleț ce se revarsă în el, iar în locurile unde apa are un nivel mic există câteva centuri de stuf. Având în vedere că parcul este popular și mulți oameni îl vizitează, ziua și ora de birdwatching trebuie alese cu grijă pentru a asigura o mai mare productivitate.

Pe parcursul unui an calendaristic, aici pot fi observate în jur de 90 de specii de păsări. Totuși, cea mai mare abundență este în lunile de primăvară și vară, când în parc cuibăresc multe specii.

Grădina Botanică

Grădina Botanică. Vedere de pe Google Earth

Deși parcul „Valea Morilor” este nimerit pentru evenimente publice, Grădina Botanică din Chișinău este o locație mai potrivită pentru un birdwatching de calitate. Aici există un mozaic de habitate (unele naturale, altele întreținute artificial), unde păsările se simt bine și pot fi observate din abundență.

Diversitatea habitatelor (păduri, lacuri, pajiști, sectoare cu pomi fructiferi sau plante decorative) este foarte apreciată de păsările sălbatice. De exemplu, pâlcurile de arbori și conifere (molizi) sunt preferate de către speciile de sturzi, iar arbuștii și tufele greu accesibile sunt populate de specii mai mici cum ar fi silviile, muscarii și altele.

Parcul „Valea Trandafirilor”

Acest parc este la fel de interesant ca parcul „Valea Morilor”, cu toate că există mai puține date referitoare la prezența speciilor de păsări sălbatice.

Din observațiile SPPN, pe lacuri sunt comune rațele mari (Anas platyrhynchos), pescărușii râzători (Chroicocephalus ridibundus), lișițele (Fulica atra) și găinușele de baltă (Gallinula chloropus) – acest parc este probabil singurul din Chișinău unde aceste păsări sunt în număr atât de mare și pot fi văzute de aproape.

Parcul „Dendrariu”

Acest parc, fondat pe terenul fostei Grădini Dendrologice, este amplasat în sectorul Buiucani al capitalei, între străzile Vasile Lupu și Ion Creangă. Aici sectoarele cu elemente ale vegetației din Republica Moldova alternează cu asociații vegetale străine, exotice. Din acest motiv, mozaicul de habitate este atrăgător pentru păsări, deși îngrijirea metodică a parcelelor nu este chiar întru totul pe placul lor.

În acest parc se întâlnesc cam aceleași specii menționate anterior: rațe mari (Anas platyrhynchos), găinușe de baltă (Gallinula chloropus), pescăruși râzători (Chroicocephalus ridibundus).

Locațiile pentru birdwatching din împrejurimile Chișinăului le puteți vedea AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente