Pe 1 aprilie, a avut loc ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, în urma acesteia, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat o serie de restricții, printre care instituirea unui regim special de circulație.
Mai jos găsiți lista tuturor restricțiilor care vor fi valabile în următoarele două luni.
# În localităţile în care se atestă incidenţa mai mare de 100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populaţie în ultimele 14 zile, procesul educaţional, în instituţiile de învăţământ publice şi private, se va desfăşura la distanţă, cu excepţia instituţiilor de educaţie timpurie.
# Se instituie, regim special de circulaţie a persoanelor:
1. Se interzice, începând cu data de 3 aprilie 2021, în mun. Chişinău şi în mun. Bălţi, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 5.00, cu următoarele excepţii:
a. Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b. Deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c. Deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
2. La verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la subpunctul 1.a, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator, pe orice suport, ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în formă liberă. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locului activităţii profesionale, durata deplasării, data completării şi semnătura.
3. La verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la subpunctele 1.b-1.d, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil în formă liberă. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei, motivul deplasării, durata deplasării, data şi ora completării şi semnătura.
4. Se interzice circulaţia şi aflarea persoanelor în spaţii publice, aflate în intravilanul localităţilor: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.
5. Persoanele care se află în afara domiciliului/reședinței sau a altui loc de trai, sunt obligate să deţină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei.
# Se instituie regim special de muncă pe întreg teritoriul Republicii Moldova:
1. Toate entităţile publice şi private, cu excepţia entităţilor din domeniile de producţie şi de prestare a serviciilor, vor atrage la serviciu cu prezenţă fizică, pentru activitate de birou, un număr de până la 30 % din personal. Pentru ceilalţi
angajaţi se va dispune organizarea muncii la distanţă.
2. În situaţia în care nu se poate desfăşura activitatea în regim la distanţă, conducătorii vor organiza programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe.
3. Şedinţele, întrunirile, reuniunile; profesionale cu prezenţa fizică a persoanelor, se vor organiza şi desfăşura cu limitarea numărului de participanţi reieşind din normativul 4m2 per persoană din suprafaţa utilă a încăperii şi vor dura nu mai mult de 60 de minute.
4. Agenţia Servicii Publice va asigura procesul de prestare a serviciilor publice în baza programării prealabile cu respectarea strictă a măsurilor obligatorii de prevenire a infecţiei COVID-19.
5. Serviciile organelor cadastrale teritoriale, care necesită deplasare în teren pentru efectuarea lucrărilor cadastrale, vor fi prestate ţinând cont de stricta necesitate.
6. Se sistează organizarea ceremoniilor de celebrare a înregistrării solemne a nou-născutului şi căsătoriilor jubiliare, inclusiv celebrarea solemna a căsătoriei, astfel asigurându-se încheierea căsătoriei exclusiv în incinta serviciului stare civilă/centrului multifuncţional şi doar în prezenţa exclusiva a mirilor.
# Se interzice desfăşurarea adunărilor, întrunirilor, manifestaţiilor publice, mitingurilor şi a altor acţiuni de masă.
# Se interzice întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze (prin deconectarea locurilor de consum) furnizarea serviciilor şi/sau să aplice penalităţi pe cazul neachitării în termen de către consumatorii casnici, a facturilor pentru energia electrică, energia termică, gazele naturale, telefonie fixă sau apa potabilă consumată, cu excepţia situaţiilor în care deconectarea are drept scop evitarea punerii în pericol a vieţii şi sănătăţii oamenilor sau prejudicierea proprietăţii.
# Conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale ori raionale, precum şi administratorii prestatorilor de servicii medicale de drept privat sunt obligaţi să asigure detaşarea tuturor lucrătorilor angajaţi către instituţiile medico-sanitară publice cu profil COVID-19, în baza demersurilor Ministerului Sănătăţii, Muncii si Protecţiei Sociale.
# Se sistează desfăşurarea adunărilor generale ale acţionarilor (anuale şi/sau extraordinare), ţinute cu prezenta fizică a acţionarilor sau în formă mixtă, în cazurile în care numărul de acţionari incluşi în registrul acţionarilor societăţii excede numărul de persoane stabilit pentru întruniri de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale.
Interdicțiile în raioanele unde a fost instituit regim de carantină
După stabilirea regimului de carantină, autorităţile din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul I, mun. Bălţi, mun. Chişinău, UTA Găgăuzia, asigură următoarele măsuri:
a) izolarea localităţii;
b) eliberarea permiselor de circulaţie;
c) interzicerea intrării/ieşirii din localitate, cu excepţia persoanelor ce desfăşoară activităţi de asigurare a localităţii cu servicii (poştale, bancare) şi produse (alimentare, farmaceutice, petroliere, sanitaro-igienice), precum şi
lucrători ai unităţilor din sectorul agro-alimentar;
d) sistarea circulaţiei transportului, cu excepţia celui de tranzit şi celui care asigură vitalitatea localităţii;
e) interzicerea aflării persoanelor în afara domiciliului şi în spaţiul public cu excepţia: deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfăşurată la distanţă, deplasări pentru asigurare cu produse alimentare, medicamente, deplasări pentru acordarea asistenţei medicale şi pentru alte motive (lucrări agricole, decesul unui membru al familiei);
f) asistenţii sociali, lucrătorii sociali şi voluntarii vor asigura livrarea produselor de primă necesitate persoanelor social-defavorizate din localitate, cu respectarea măsurilor de protecţie individuală.
# Se interzice folosirea unităţilor de transport de serviciu pentru transportarea persoanelor din zona de carantină în lipsa mijloacelor individuale de protecţie.
Documentul întreg aprobat ieri de CNESP îl puteți găsi mai jos.
Amintim că pe 31 martie, parlamentul a votat cu 52 de voturi din partea deputaților instituirea stării de urgență pe întregul teritoriul țării în perioada 1 aprilie-30 mai. Acest lucru s-a întâmplat după ce guvernul în demisie a propus parlamentului să voteze instituirea stării de urgență. Propunerea a fost discutată și votată chiar dacă un guvern în demisie nu are dreptul să vină cu propuneri către parlament.