Astăzi, la 1 aprilie, în incinta Academiei de Studii Economice a Moldovei a avut loc inaugurarea primului Centru Municipal de Vaccinare anti-COVID-19.
Centrul Municipal de Vaccinare anti-COVID-19 este dislocat în incinta clădirii din str. Petru Rareș 18 transmisă în folosință gratuită de către Academia de Studii Economice din Moldova și cuprinde 3 etaje, cu o suprafață totală de peste 400 m.p.
Centrul Municipal de Vaccinare va avea un program zilnic între orele 8:00-18:00 (în zilele de odihnă 8:00-15:00). În cadrul Centrului sunt amenajate 6 posturi de vaccinare, iar fiecare post va reuși să imunizeze cca 150 de persoane, astfel capacitatea zilnică de vaccinare poate ajunge până la 1000 persoane.
Oferirea acestui spaţiu reprezintă un gest de solidaritate a colectivului ASEM și sprijin către eforturile pe care le depun medicii, instituțiile medicale la general, în semn de recunoștință și respect.
„Inaugurarea acestui Centru este o contribuție a colectivului ASEM, a Senatului și a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională. Am acceptat, necondiționat, să răspundem solicitării municipalității, prin oferirea acestui spațiu, absolut nou și bine dotat, cu titlu gratuit. Procesul de vaccinare în cadrul Centrului va fi efectuat conform Planului național de imunizare anti-COVID-19 și anume vaccinarea populației conform etapei II și III de imunizare, în corespundere cu disponibilitatea și distribuirea prioritară a vaccinurilor autorizate”, a menţionat Grigore Belostecinic, rectorul ASEM.
Centrul de Vaccinare este dotat cu tot echipamentul medical și de infrastructură tehnică necesară, cu menținerea standardelor de vaccinare în deplină siguranță. Totodată, pentru cazurile puțin probabile de reacții adverse sau alte complicații în dotare sunt surse de oxigen, seturi anti-șoc și chiar un un aparat de respirație artificială. Conform protocolului, fiecare persoană imunizată va fi monitorizată de medicul specialist în sala de așteptare post-vaccinare, timp de 30 minute.
Vaccinarea împotriva COVID-19 este absolut gratuită și constituie cel mai important instrument pentru reducerea riscului de contaminare și a pericolului de a dezvolta o formă severă a bolii.