În luna februarie, cu suportul comunității Clasa Viitorului și Crunchyroll, echipa emisiunii EduTolk a întrebat tinerii ce urmăresc pe TikTok, Instagram și Youtube și cum văd ei formatul lecțiilor? Răspunsurile au depășit orice așteptare sau imaginație – 4 101 răspunsuri primite de la elevi din toate colțurile țării. În urma răspunsurilor, s-a născut un proiect nou, un format de lecții online diferit, unde elevii explică elevilor, în funcție de necesitățile și feedbackul oferit de aceștia.
În baza răspunsurilor primite în cadrul chestionarului, dacă ar fi să facem un nou program școlar în baza opiniei elevilor, astăzi el ar arăta așa:
# educație financiară;
# antreprenoriat;
# disciplină legată de rețelele de socializare;
# psihologie;
# orientare în carieră;
# educație sexuală;
# și artă în toate formele și complexitatea ei, la alegere și după bunul plac al elevului: balet, dans, teatru.
Câteva dintre răspunsurile oferite:
„Școala ar trebui sa ne pregătească viața nu să învățăm cat este 3x+5z”
„Chiar dacă suntem în licee teoretice, lecțiile trebuie să includă parte practică… Materialul trebuie să fie țintit pentru utilizare în viitor, nu pentru susținerea examenelor.”
„Если бы в школьном образовании присутствовало то, что нам пригодится в жизни и отсутствовало то, что нам не нужно вовсе, то желание, интерес к обучению и эффективность в разы увеличились бы.”
„Schimbați odată mentalitatea comunistă de predare!”
Într-un nou episod, la EduTolk se vorbește despre viziunea și soluțiile oferite de elevi pentru sistemul de învățământ.
Ce cred elevii despre lecțiile de la școală? Care sunt cele mai plictisitoare?
Top 5: Educația civică, muzicală și tehnologică, fizică și arta plastică.
De ce? Răspunsul este de regulă legat de abilitățile elevilor de a desena, cânta, alerga. Alte obiecte considerate plictisitoare sunt motivate prin metodele de predare: powerpoint-uri încărcate, gălăgie la lecție, informații arhicunoscute.
„Aș vrea sa fie lecții de informatica de jocuri, nu sa ne jucăm dar jocuri cu informații unde poate sa ne ajute matematica.”
„Să nu povestească profesorul toată informația, dar să ne lase singuri să descoperim unele lucruri.”
„Sper să înlocuiți muzicală și tehnologică cu niște lecții care te vor ajuta în viața de exemplu cum să-ți deschizi afacerea ta.”
Cum văd elevii de azi educația din Moldova?
La întrebarea opțională „lasă-ne un comentariu” au fost primite 500 de răspunsuri. Propunerile au fost clasificate în felul următor:
# integrarea tehnologiilor în procesul de studii
„Aș vrea sa spun că ar trebui introdusă tehnologia în școală și folosită mai des. Suntem în 2021 și în clase de abia se folosesc obiectele tehnologice. As dori că în viitor sa fie adăugate mai multe table interactive și profesorii învățați cum să le folosească, nu sa fie puse pe perete și lăsate de frumusețe ( nu zis că nu sunt folosite la unele lecții, am spus asta în general).”
„Trebuie să existe un site unde sunt predate toate temele, și când vrei să poți să te uiți la ele. Exemplu dacă un profesor nu a explicat cum trebuie o anumită temă sau un elev nu a fost la școală să poată intra și să învețe de acolo.”
# despre sistemul de învățământ la general
# mai puține teme pentru acasă
# pauze mai mari între ore pentru a avea timp de lucru în grup
# orele să înceapă la 9-9.30
# discipline la alegere
# și evident simplificarea programului
„Sistemul educațional din Republica Moldova blochează imaginația și spiritul antreprenorial al tinerilor.”
Aproape fiecare al 10-lea elev crede că părerea lui nu va fi luată în calcul sau în serios de profesori sau minister.
„Opinia mea este una la un milion si nu cred ca va fi luată în considerare?♀️”
„Aș dori foarte mult sa se ia în considerare părerea elevilor.”
„Спасибо за интерес к моему мнению!”
„Mi se pare corect acest formular pentru ca pot sa imi spun opinia mea personală.”
„Mulțumesc pentru oportunitatea de a-mi exprima opinia.”
Pentru EduTolk părerile elevilor contează și își doresc să pună în practică soluțiile propuse. Împreună cu Mădălina, Ana, Daniela și Felicia, olimpice la mate, fizică, informatică se lansează EXPERIMENT – primul format de lecții în care conținutul lecțiilor va fi ajustat în funcție de părerea elevilor.
Procesul este simplu. Au fost alese o serie de subiecte care sunt înregistrate împreună cu fetele olimpice. Odată lansate, sugestiile tale sunt binevenit în chestionarul care va fi atașat în descrierea video-ului. În funcție de comentariile tale, următoarele lecții vor apărea într-un format îmbunătățit. Ușor, simplu, interactiv.
Iar dacă te pasionează un subiect sau ești cel mai bun la explicat colegilor tema, ești așteptat în echipă.
Până atunci poți răsfoi alte video-uri și formate marca EduTolk. Abonează-te la canalele noastre de Youtube, Instagram și Tiktok.
Proiect marca © EduTolk, susținut de Crunchyroll Moldova.