Deputații au votat cu 52 de voturi instituirea stării de urgență pe timp de două luni în întreaga țară. Din cauza că guvernul îndeplinește funcția de interimat, executivul nu poate cere parlamentului instituirii stării de urgență în Republica Moldova. De aceea, textul documentului a fost propus de un grup de deputați socialiști.
Se declară starea de urgență în perioada 1 aprilie-30 mai. Unele dintre restricțiile impuse în Republica Moldova sunt:
# instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
# instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării;
# introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii;
# stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile;
# interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă.
La ora actuală, în Moldova sunt înregistrate 228 370 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 205 759 de persoane au fost tratate de COVID-19. În același timp, 4 915 persoane au decedat.
Rata fatalității în ultimele 14 zile constituie 2,25 de decese la 100 de persoane Formele grave constituie 8,6 %, forme medii – 10,8 %, forme ușoare și asimptomatice –80,6 %.
„Reieșind din capacitatea limitată a întregului sistem de sănătate, insuficiența critică a locurilor în terapie intensivă (zilnic sunt spitalizați pe paturi TI 335-345 de pacienți pe un număr de 350 de paturi), numărul total de pacienți spitalizați cu forme grave și medii în data de 23 martie 2021 a ajuns la 4 605 pentru numărul total de 4 750 de paturi pentru COVID-19, creșterea numărului de decese (zilnic 39-43 cu o prognoză nefavorabilă până la 80-100 pe zi), suprasolicitarea segmentului de medicină primară și dinamica negativă și necontrolabilă a indicatorilor de sănătate publică – constată că sistemul național de sănătate – este la limită și pune în pericol major protecția sănătății populației.
Necesitatea instituirii stării de urgență este determinată de capacitățile legale și de control limitate ale Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică în raport cu răspândirea extrem de rapidă a contaminărilor cu SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea de guvern care urmează a fi emisă parlamentului.
Aureliu Ciocoi a spus că „Decizia de a propune instituirea stării de urgență nu are nimic în comun cu situația politică din Moldova. Este ultima picătură la care a ajuns guvernul în aceste momente.”
Pe timp de stare de urgență, atribuțiile guvernului demisionar le va îndeplini Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică.
„Nu avem un program compensator pentru oamenii care vor sta acasă în această perioadă. Odată ce veți susține propunerea noastră, se va crea o comisie specială care va analiza acest aspect”, a declarat Aureliu Ciocoi.
Sergiu Litvinenco a propus ca termenul stării de urgență să fie de două săptămâni, ca mai apoi parlamentul să prelungească acest termen în caz de nevoie stringentă. Amendamentul acestuia nu a fost susținut.
Vă amintim că liderul socialiștilor, Igor Dodon, zicea pe 13 martie că nu va susține lockdown-ul propus de Maia Sandu la ședința Consiliului Superior de Securitate. Acesta zicea că „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova insistă pe faptul că nu trebuie distrusă economia. Socialiştii susţin că decizia aparţine Maiei Sandu şi nu majorăţii membrilor CSS.