Deși suntem abia la prima etapă a imunizării cetățenilor Republicii Moldova cu vaccin împotriva COVID-19, astăzi a apărut informația precum că, deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Ion Leucă s-a vaccinat împotriva noului coronavirus vineri, 26 martie, la Glodeni, chiar dacă nu face parte din categoriile care sunt imunizate în această perioadă, conform Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19.
Solicitat de Ziarul de Gardă, deputatul democrat a spus că s-a vaccinat zilele trecute la inițiativa medicului de familie, „din cauza unor comorbidități”.
„Procedura a fost următoarea, eu când am devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova nu m-am scos de la evidența de la medicul de familie din Glodeni, deoarece nu m-am pus la evidență la Policlinica Guvernului sau unde se mai pun acum alți demnitari de stat. Respectiv, am rămas în teritoriu la evidență. În toamna anului 2019 și în vara anului 2020 am avut două pneumonii destul de severe, în afară de acest lucru, eu am diabet zaharat din anul 2010 și eram în lista persoanelor cu risc sporit la COVID-19 din cauza comorbidităților pe care le am. Nu a fost inițiativa mea să mă vaccinez”, a spus Leucă pentru ZdG.
De asemenea, deputatul democrat susține că s-a vaccinat cu Pfizer, „cu o doză care putea să fie pierdută”.
„În perioada 16 noiembrie – 16 decembrie 2020, am stat la tratament la Spitalul Clinic Republican cu COVID. Ulterior, am avut un tratament post-COVID, care s-a derulat până zilele astea. M-am dus la Policlinică, la medicul de familie, să dau niște analize la recomandarea medicilor. Viorica Ciobanu, medicul meu de familie mi-a propus să mă vaccinez, dar nu cu un vaccin preferențial. Până la urmă, am fost vaccinat cu vaccinul Pfizer. Eu am fost vaccinat cu o doză care poate să fie pierdută, fiindcă ei mi-au zis că dacă n-o să administrăm vaccinul respectiv, pur și simplu se va pierde. Eu vreau să vă zic că eu absolut nici cu un gând meschin sau să fac abuz de statutul pe care îl am la moment. Nu am avut intenția respectivă, deoarece dacă e să vorbim despre alternative în cazul dat, eu mai sunt și cetățean al României. Am putut să mă vaccinez la orice centru din țara-mamă. Dacă nu mă înșel am fost vaccinat pe 26 martie”, a mai spus deputatul.
Menționăm că în ultimele zile, mai multe persoane publice au acuzat faptul că la Edineț ar fi fost vaccinați consilieri raionali sau angajați ai Consiliului, iar la Ungheni vaccinul Pfizer s-ar vinde cu „200-300 de euro”. Totodată, Ministerul spune că investighează aceste situații.
Potrivit autorităților în Sănătate, etapa a doua va fi anunțată în curând.
Reiterăm că în Republica Moldova au fost vaccinate împotriva COVID-19 mai mult de 38 000 de persoane. Totodată, specialiștii menționează că 870 de cadre medicale, care au fost imunizate au avut reacții adverse. Potrivit acestora, reacțiile au fost ușoare și medii: febră, cefalee, dureri musculare și articulare.
Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în Republica Moldova, a început pe 2 martie, după ce la data de 27 februarie, Republicii Moldova fusese acordate 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca din partea României.