„Au fost vaccinați în perioada de incubație a infecției.” 78 de persoane testate pozitiv după imunizarea împotriva COVID-19

Vaccination campaign against COVID-19 in Bierset
Foto:aljazeera.com

În cadrul conferinței de presă de astăzi, 30 martie, privind procesul de vaccinare împotriva coronavirusului în Republica Moldova, Autoritățile în Sănătate au menționat că 78 de persoane din țară, care au fost vaccinați anti-COVID-19, au fost testați pozitiv la COVID-19 la câteva zile după administrarea primei doze.

Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a menționat că la nivel național avem raportate 78 de cazuri, subliniind faptul că aceste persoane fie au fost vaccinate în perioada de incubație a infecției când nu aveau semne de boală și nu știau că sunt infectați, fie s-au infectat pe parcurs.

„De la data vaccinării până la data confirmării ca și caz pozitiv de COVID este de 0 – 19 zile. Mereu am spus că după prima doză nu este oferită protecție, anticorpi de protecție contra bolii, de aceasta trebuie respectate toate măsurile de protecție contra COVID-19”, a declarat Laura Țurcan, epidemiologa de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

De asemenea, Autoritățile în Sănătate nu au precizat ce categorii de persoane s-au infectat după vaccinare. În context trebuie să menționăm că în Republica Moldova au fost vaccinate persoane din afara categoriilor care sunt imunizate în această perioadă, conform Planului Național de Imunizare împotriva Covid-19.

Toate pentru că, în ultimele zile, mai multe persoane publice au acuzat faptul că la Edineț ar fi fost vaccinați consilieri raionali sau angajați ai Consiliului, iar la Ungheni vaccinul Pfizer s-ar vinde cu „200-300 de euro”. Totodată, Ministerul spune că investighează aceste situații.

Potrivit autorităților în Sănătate, etapa a doua va fi anunțată în curând.

Reiterăm că în Republica Moldova au fost vaccinate împotriva COVID-19 mai mult de 38 000 de persoane. Totodată, specialiștii menționează că 870 de cadre medicale, care au fost imunizate au avut reacții adverse. Potrivit acestora, reacțiile au fost ușoare și medii: febră, cefalee, dureri musculare și articulare.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în Republica Moldova, a început pe 2 martie, după ce la data de 27 februarie, Republicii Moldova fusese acordate 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca din partea României.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente