În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială a Autismului, în acest sens, în mai multe orașe ale Republicii Moldova, inclusiv Tiraspol, vor avea loc un și de evenimente, atât online cât și offline, prin care se va semnaliza încă odată necesitatea conștientizării existenței acestei tulburări.
Anul acesta AO SOS Autism va iniția o campanie cu genericul: „Cere screeningul în autism! Crește șansele copilului tău la recuperare!” O campanie menită să informeze toți părinții care au copii de 18 luni despre necesitatea aplicării screeningului în autism, care se află în carnetul de dezvoltare al copilului la pagina 46.
Screeningul în autism este un test care constă din 9 întrebări adresate părintelui plus observarea copilului și este esențial pentru diagnosticarea timpurie a autismului.
Campania se va desfășura la TV (spot social) și pe rețele sociale (un șir de mesaje ale părinților copiilor cu autism, care își povestesc istoria și explică necesitatea efectuării screeningului în autism).
Diagnosticarea autismului în Republica Moldova încă rămâne o provocare, pentru că:
# statisticile oficiale indică asupra unei creșteri a numărului de copii diagnosticați, de la 144 în 2012 la 663 de copii – în 2019;
# în același timp, doar în 2018 AO SOS Autism a identificat în cadrul unui studiu efectuat împreună cu Societatea Narcologilor si Psihiatrilor din Moldova – 1 400 de copii.
Conform Protocolului clinic național „Tulburări de spectru autist la copil și adult”, medical de familie este persoana care face primul screening în autism la 18 luni. Dar conform unui studiu SOS Autism din 2019, primele simptome sunt descoperite acasă, la o vârsta care face intervenția timpurie practice imposibilă (3-4-5 ani).
Cercetări realizate în diferite părți ale lumii indică asupra unei întârzieri importante în diagnosticare (majoritatea copiilor ajung să fie diagnosticați după vârsta de 4 ani) deși autismul poate fi diagnosticat fiabil încă de la vârsta de 2 ani. Spre regret, această întârziere afectează profund grupurile minoritare sau social dezavantajate.
Autismul sau Tulburarea din spectrul autist (TSA) afectează la moment 1 din 100 persoane din lume. 40 % dintre persoanele cu autism sunt nonverbale, iar 31 % dintre copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA) au o dizabilitate intelectuală. Aproape jumătate dintre cei cu autism se confruntă cu probleme de siguranță. Aproape 28 % dintre copiii de 8 ani cu TSA au comportamente auto-vătămătoare, loviturile capului, mușcăturile brațelor și zgârierea pielii fiind printre cele mai frecvente. Înecul rămâne principala cauză de deces pentru copiii cu autism. Aproape 2/3 dintre copiii cu autism cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani au fost agresați.
Astfel, intervenția timpurie oferă cea mai bună oportunitate de a sprijini dezvoltarea sănătoasă, dar și beneficii pe toată durata vieții. Prin urmare, diagnosticarea precoce rămâne soluția cea mai bună pentru moment, altfel cheltuielile de lungă durată fiind mari și afectând familia și comunitatea. De exemplu, în SUA în 2015 costul îngrijirii persoanelor cu autism ajunsese la 268 de miliarde de dolari și se estimează că până în 2025 acestea să ajungă la 461 de miliarde de dolari dacă vor lipsi intervenții și sprijin mai eficiente pe toată durata vieții.
Mai multe detalii despre eveniment AICI!