Mişcarea civică Europeană vrea să creeze Convenţia Românilor din Moldova. Pe această platformă va participa la alegerile parlamentare

591935011f2b279753fe5aa8af2a8f72

Mişcarea civică Europeană, reprezentată de deputaţi din primul parlament, istorici, profesori, asociaţii şi mişcări politice, anunţă crearea unei convenţii a Românilor din Republica Moldova. Ei îşi propun să participe la alegerile parlamentare anticipate pentru a reprezenta interesele românilor de pretutindeni. Anunţul a fost făcut în ajunul împlinirii a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment istoric celebrat în fiecare an, pe 27 martie, informează TVR Moldova.

Valentin Dolganiuc, fost viceprim-ministru: „Ne-am pomenit în situaţia în care segmentul naţional românesc din Republica Moldova nu are reprezentare parlamentară şi respectiv în celelalte ramuri ale puterii. Ca stat Republica Moldova este văduvită de esenţa sa naţională românească. Peste un milion de persoane deţin cetăţenia română. Pe acest fundal constatăm că electoratul cu identitate românească, cel de acasă şi cel din diasporă care constituie peste o treime din numărul total al alegătorilor nu este reprezentat direct în formul legislativ suprem parlament.”

Ion Negrei, fost viceprim-ministru, istoric: „Vedem că partidele nu sunt îngrijorate de starea naţioanală a cetăţenilor, ba mai mult, vedem că se continuă o linie foarte periculoasă când nu căutăm să dezvoltăm identitatea naţională, să o cultivăm, ci în continuare să o demolăm. ”

Anatol Țăranu, fost deputat: „Al doilea mare obiectiv pe care îl urmăreşte convenţia Românilor din Republica Moldova este crearea unei platforme de coeziune a tuturor forţelor române din acest spaţiu. Coeziune atât de necesară pentru a apărea ca o forţă unică şi o forţă victorioasă la apropiatele alegeri care după toate, vor avea loc în timpul apropiat.”

Membrii Convenţiei Românilor din Republica Moldova doresc să susţină politicile anticorupţie promovate şi de preşedintele Maia Sandu. Va fi iniţiată o platformă de consultări cu toate forţele politice şi civice româneşti, pentru a identifica formula cea mai bună de creare a listei electorale şi a strategiilor politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente