În perioada următoare, România va trimite la Chișinău alte doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus, a anunțat premierul român, Florin Cîțu. Astfel, România va continua să ajute Republica Moldova în lupta anti-COVID-19.
„Este un ajutor umanitar care vine în sprijinul Republicii Moldova în efortul de a limita efectele dramatice ale pandemiei şi de a combate răspândirea virusului SARS-CoV-2. În perioada următoare vom trimite şi alte tranşe de vaccin pentru a ajunge la cele 200 000 de doze cu care ne-am angajat să-i sprijinim pe cei de peste Prut, cu prilejul vizitei Preşedintelui României Klaus Iohannis la Chişinău”, a anunţat premierul Florin Cîţu pe Facebook.
Sâmbătă seara, 27 martie, de la București la Chișinău au ajuns 50 400 doze de vaccin, produs de compania „AstraZeneca”. Dozele de vaccin destinate Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova fac parte din rezerva Ministerului Sănătăţii din România.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că pandemia nu cunoaște granițe, iar România acționează în raport cu Republica Moldova în spritul solidarității și fraternității. „Cele 200 de mii de doze sunt destinate tuturor cetățenilor Republicii Moldova, vor fi distribite de autoritățile de la Chișinău, potrivit strategiei de vaccinare. Noi ne-am dorit ca atât echipamentele medicale, cât și vaccinurile să fie distribuite echitabil în toate zonele, toate raioanele Republicii Moldova, dintr-un sentiment de solidaritate”, a spus Daniel Ioniță, conform IPN.
Potrivit dilplomatului roman, cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenia României se pot vaccina gratuit peste Prut, în cazul în care se programează prealabil pe platforma www.vaccinare-covid.gov.ro.
„Suntem în etapa trei de vaccinare în România, toți cei care-și doresc să se vaccineze trebuie să facă un efort și să se înscrie, pentru înscriere e nevoie de un cod numeric personal, un număr de telefon din România și trebuie să urmeze instrucțiunile legate de respectarea datei programării. Acest demers este însă unul benevol”, a precizat Daniel Ioniță.