La nivelul Uniunii Europene are loc procesul de modificare a legislației în ceea ce ține de exportul și tranzitul din Republica Moldova în Uniunea Europeană a produselor compuse și lactate. Modificările urmează să intre în vigoare în luna aprilie, iar ca urmare, Moldova va avea posibilitatea să exporte produse compuse, precum produse de patiserie și cofetărie care sunt stabile la temperatura ambiantă. Despre aceasta a anunțat ieri, secretara de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, în cadrul unui eveniment online.
Potrivit Iulianei Drăgălin, Ministerul Economiei și Infrastructurii în calitate de coordonator al Acordului DCFTA, are ca prioritate armonizarea legislației în domeniile legate de comerț și racordarea acesteia la rigorile și principiile Uniunii Europene, crearea condițiilor pentru asigurarea competitivității produselor autohtone destinate exportului pe piața Uniunii Europene, o atenție sporită fiind acordată sectorului lactate.
„Subiectul privind asigurarea exportului și tranzitului din Republica Moldova în Uniunea Europeană a produselor compuse și lactate se află pe agenda dialogului părților, fiind unul complex și care implică un șir de măsuri, ce urmează a fi întreprinse. În acest context, vă informez că, la nivelul Uniunii Europene are loc procesul de modificare a legislației în acest sector, care va intra în vigoare în luna aprilie curent. Odată cu intrarea în vigoare a legislației respective și a listării țării noastre în decizia UE, Moldova va avea posibilitatea să exporte produse compuse, precum produse de patiserie și cofetărie, care sunt stabile la temperatura ambiantă”, a declarat Iuliana Drăgălin.
De asemenea, secretara a adăugat că procedura de obținere a dreptului de export în UE presupune un spectru mai extins de activități ce urmează a fi implementate la nivel național. La momentul actual are loc procedura de examinare a dosarului Republicii Moldova pentru sectorul respectiv de către Comisia Europeană, care ar putea fi urmată de o misiune de audit similară celei planificate în luna aprilie curent pentru produsele de origine animală.
Republica Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5,8 milioane de dolari. Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii patru ani, cu o scădere medie anuală de 17 %. Brânzeturile și cașcavalurile au fost principalele produse lactate exportate, nu doar în 2019, dar și în ultimii cinci ani. Importurile de produse lactate în Moldova au înregistrat o tendința de creștere constantă. În medie, importurile au crescut cu 22 % anual în ultimii cinci ani, ajungând la circa 58 de milioane de dolari în 2019. Acești 58 de milioane de dolari constituie potențialul de substituire a importurilor sau venitul potențial care poate fi obținut de procesatorii locali, cu condiția că vor dispune de cantitatea necesară de lapte materie primă, notează responsabilii de la minister.