Acum poți învăța despre principiile agriculturii ecologice. Ce presupune platforma de studii online creată de MOVCA

agricultura-ecologica
Foto:agrobiznes.md

Producătorii agricoli au posibilitate să urmeze în mod gratuit un curs de lecții video axat pe principiile agriculturii ecologice, elaborat pentru prima dată în țara noastră.

Cursul poate fi găsit pe platforma studii.movca.md, creată de Asociația patronală „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA) în cadrul proiectului „Portalul educațional e-learning în agricultura ecologică”. Proiectul este finanțat de Programul de granturi mici al Facilității Globale de Mediu și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). La realizarea acestui proiect a contribuit financiar și Programul USAID Farmer-to-Farmer.

Scopul proiectului este de a oferi agricultorilor, profesorilor și studenților de la instituțiile de învățământ de profil, precum și consumatorilor instruire în materie de agricultură ecologică.

Obiectivele principale ale cursului sunt dezvoltarea întreprinderilor agricole, creșterea volumului de produse agroalimentare inofensive, extinderea acestui sector. Un obiectiv important ține de soluționarea problemelor globale în baza conceptului de agroecologie inovatoare inteligentă din punct de vedere climatic.

Principalele teme ale cursului se referă la principiile agriculturii ecologice, standarde, sustenabilitate, subvenționare, bariere, certificare, etichetare, procesare, asolament, combatere a bolilor și dăunătorilor, fertilizare, fabricarea composturilor etc.

În acest moment, cei care s-au înregistrat pe platforma studii.movca.md pot urmări online 34 de lecții video cu o durată de aproximativ 10 minute fiecare. În total, au fost filmate 17 module împărțite în cele 34 de lecții, plus alte două lecții video aflate în curs de elaborare.

Cursul a fost elaborat de o echipă din nouă experți naționali și doi internaționali, iar lecțiile sunt predate de profesori și practicieni cu experiență în agricultura ecologică din țara noastră, inclusiv fermieri și experți ai organismelor de certificare.

Pe platformă s-au înregistrat până acum peste 700 de utilizatori, dintre care aproape jumătate sunt fermieri. Printre utilizatori sunt și studenți, parteneri, profesori, furnizori de servicii, consumatori.

Pentru primii 2000 de utilizatori înregistrați pe platforma www.studii.movca.md, accesul la cursul integral „Principiile agriculturii ecologice” în valoare de 199 de euro va fi gratuit.

Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova este o asociație patronală neguvernamentală care pledează pentru agricultura ecologică și produse agroalimentare ecologice în Republica Moldova. Membrii asociației sunt producători agricoli, procesatori, asociații de fermieri, distribuitori, importatori, exportatori, consultanți, organisme de certificare, vânzători, consumatori etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente