(foto) Povestea Innei Donos, profesoara de informatică și robotică ce promovează transformarea digitală în nordul țării

FLL

De când era elevă, a înțeles că își dorește să devină profesoară. Asista cadrele didactice de la clasele mai mici de la școala în care învăța. A fost pasionată de calculatoare și tehnologii, fiind sigură, că viitorul său va fi legat de acest domeniu. Astfel, a ales studiile la Facultatea „Tehnica, Fizica, Matematica și Informatica”, în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. A urmat un traseu plin de provocări și realizări extraordinare, a crescut profesional și a educat peste 800 de elevi de la liceul „Vasile Alecsandri” din Bălți.

În prezent, Inna Donos este profesoară de informatică și robotică, autoare de numeroase curriculumuri, programe și suporturi de curs; formatoare în cadrul Programului Național de Alfabetizare Digitală și Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.

„Dintotdeauna mi-am dorit să ofer cât mai multe oportunități elevilor mei. Am intrat în programul național de robotică în anul 2016, iar din 2017 liceul nostru face parte din prima iterație de pilotare a proiectului «Clasa Viitorului». În plus, am fost selectați și în calitate de Centru de Excelență pentru nordul țării. «Clasa Viitorului» este un proiect grandios și ambițios. Este de fapt un experiment continuu de modernizare a educației în Republica Moldova. Școlile implicate în proiect beneficiază de un spațiu modern și flexibil, de echipamente și tehnologii digitale, dar și de instruiri pentru cadre didactice. În rezultat, elevii sunt cei câștigători, dezvoltându-și competențele secolului XXI, atât de necesare pentru un viitor prosper și de succes. Copiii nu mai vor sa învețe după metoda clasică. Colaborarea, cercetarea, comunicarea reprezintă valori mult mai importante pentru elevi, decât o simplă acumulare de cunoștințe. Și aici ne vin în ajutor tehnologiile. Nu e simplu pentru profesor, căci trebuie să adapteze conținuturile sau să le creeze de la zero, conform cerințelor lumii moderne”, spune Inna Donos.

Recent, Inna Donos a câștigat titlul de „Ambasador Digital”. Ea se numără printre cei 25 de profesori din țară cu acest titlu, care cu siguranță le oferă foarte multă încredere în propriile forțe și îi motivează spre noi realizări.

„Când au fost anunțate rezultatele concursului, am trăit emoții de nedescris! M-am simțit atât de împlinită și apreciată pentru munca depusă! M-am bucurat să văd mai mulți colegi de la «Clasa Viitorului» în lista Ambasadorilor Digitali. Acest titlu nu doar sună frumos, dar presupune și mai multă implicare și responsabilitate pentru digitalizarea procesului educațional, inspirând colegii să adopte noile tehnologii”, susține Inna Donos.

Pasiunea pentru tehnologii și robotică o transmite cu mare iscusință elevilor curioși și nerăbdători să descopere domeniul ingineriei, științelor și tehnologiilor moderne. A ghidat mai multe echipe de elevi la concursuri și competiții naționale și le-a cultivat abilități importante pentru viitor.

„Am participat la toate competițiile de Robotică organizate cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova: FIRST LEGO League, FIRST LEGO League Junior și SumoBot Challenge. Interesul copiilor, susținerea colegilor și încurajarea din partea administrației liceului au făcut posibil acest lucru. Echipa liceului a fost apreciată la fiecare participare cu premii la categoriile Valori Fundamentale și Designul Robotului. Aceste competiții sunt importante prin dezvoltarea abilităților și competențelor tehnice, precum și prin valorile pe care le promovează: colaborarea, lucrul în echipă, implicarea, respectul reciproc, incluziunea, diversitatea opiniilor. În plus, atmosfera prietenoasă și distractivă este o motivație bună pentru participarea la aceste evenimente”, susține dna Inna Donos.

Inna Donos s-a dezvoltat profesional participând la diverse instruiri, organizate în cadrul programului de robotică și „Clasa Viitorului”. De asemenea, cu diferite ocazii a vizitat România, Estonia și Coreea de Sud pentru instruiri și schimb de experiență. A rămas impresionată de tehnologiile utilizate în școlile din Coreea, de modul de organizare a procesului educațional în școlile din București, de libertatea oferită profesorilor și de spațiile inovatoare din Estonia. Toate cunoștințele acumulate le împărtășește cu drag colegilor, ca să contribuie la modernizarea educației din țară și să ofere elevilor cunoștințe necesare pentru un viitor prosper.

În 2020, Inna Donos a fost formatoare în cadrul programului național de Alfabetizare Digitală a cadrelor didactice, ce a fost implementat ca răspuns la criza cauzată de COVID-19, de Centrul Clasa Viitorului, la solicitarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

„Am participat la acest program în calitate de Formatoare Națională. Instruirea profesorilor a avut loc online, pe baza aplicațiilor Google pentru Educație. M-am străduit să le arăt profesorilor cât de accesibile și simple în utilizare sunt instrumentele Google și cât de mult le pot ușura munca. Sunt bucuroasă că mulți dintre ei au decis să folosească aceste instrumente, chiar și în perioada cu frecvență fizică la ore și au declarat că nu vor mai reveni la metodele vechi de predare. Semnarea memorandumului între Google și MECC a oferit tuturor cadrelor didactice din țară accesul la Suita de aplicații Google, astfel contribuind ca școlile din RM să organizeze centralizat activitatea cadrelor didactice și administrarea eficientă a procesului educațional”, declară Inna Donos.

Datorită susținerii Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Bălți a beneficiat de seturi de robotică, echipamente digitale moderne și instruiri inovatoare, astfel reușindu-i transformarea dintr-o școală de periferie – într-un Centru de Excelență și model pentru zona de nord a țării.

Cu siguranță profesoara Inna Donos este un element-cheie în această transformare, contribuind la accesul la o educație mai bună pentru copii, acasă, în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente