Arcul Geodezic Struve – singurul monument din Moldova, inclus în lista patrimoniului UNESCO

unnamed

Arcul Geodezic Struve este unicul monument din Republica Moldova, inclus de UNESCO în lista atracţiilor culturale și naturale mondiale, listă care numără în prezent aproximativ 1 000 de obiecte, recunoscute drept minuni ale lumii, fiecare dintre ele constituind o mândrie pentru țările nominalizate în ea.

Arcul Geodezic Struve a fost conceput în scopul evaluării parametrilor, formei și dimensiunii Pământului. Măsurările au fost făcute de o echipă de geodezi militari în anii 1 816 – 1 855, pe o distanță de cca 2 800 km, de la localitatea Hammerfest din Norvegia, până la Stara Nekrasivca, Ucraina, unul dintre aceste puncte geodezice fiind în localitatea Rudi, Soroca. În total aceste puncte sunt situate în 10 țări: Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Lituania, Letonia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova. Măsurările asupra Pământului, efectuate de Struve prin intermediul acestor puncte geodezice, s-au dovedit a fi realizate cu o mare exactitate.

Arcul Geodezic Struve este arcul meridianului 25° 20′ (cu lungimea de peste 2 820 de km), constând dintr-o rețea de 265 de puncte, care prezintă cuburi de piatră plasate în pământ cu mărimea doi pe doi metri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente