Lira turcească s-a prăbuşit aproape de minimul istoric

7bbc7773-21f6-46ab-8ccd-42714e707afc
Foto: jurnal.md

Moneda Turciei a scăzut cu aproximativ 14 % după ce președintele Recep Tayyip Erdogan l-a concediat pe guvernatorul băncii centrale a țării, conform Bloomberg, relatează Digi24.

Naci Agbal este al treilea șef al băncii centrale din ultimii doi ani. Numit în funcție în luna octombrie, Agbal a crescut constant ratele dobânzilor, într-o perioadă în care rata inflației oscila în jurul unei creșteri de 15 %.

Decizia i-a luat prin surprindere pe investitorii locali și străini care au lăudat ultimele politici monetare al instituției centrale. Ulterior, bursa de la Istanbul a început să înregistreze pierderi, ceea ce a dus la un nou val de temeri cu privire la impactul pe care l-ar putea genera mișcarea asupra costurilor de împrumut ale Turciei.

În prezent, dobânda principală a băncii centrale este de 19 %.

„Autoritățile vor rămâne cu două variante, fie vor promite să folosească ratele dobânzilor pentru a stabiliza piețele, fie vor impune măsuri de control al capitalului. Având în vedere inițiativele dictatoriale ale președintelui Erdogan, controalele sunt cea mai plauzibilă opțiune”, spune Per Hammarlund, senior strategist al firmei de cercetare SEB Research, citat de Mediafax.

La un moment dat, lira turcească era cea mai performantă monedă emergentă din 2021, recuperând aproape o cincime din declinul suferit în fața dolarului american.

Conform Bloomberg, indicele BIST 100, reprezentativ pentru piața de capital din Turcia, a scăzut cu 8,6 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente