„Beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile sale.” Mai multe țări din UE reiau vaccinarea cu AstraZeneca

Vaccination campaign against COVID-19 in Bierset
Foto: aljazeera.com

După ce mai multe țări europene au suspendat distribuția vaccinului AstraZeneca/Oxford după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul, autoritatea de reglementare farmaceutică de top a Uniunii Europene a concluzionat joi că vaccinul este „sigur și eficient. Beneficiile sale în protejarea persoanelor de Covid-19 cu riscurile asociate de decese și spitalizări depășesc posibilele riscuri”, a declarat Emer Cooke, director executiv al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Astfel, după declarațiile EMA și OMS, cele mai multe țări au reluat vaccinarea cu AstraZeneca. Totuși, în Franța vaccinul nu va fi oferit persoanelor de peste 55 de ani, iar Lituania va permite cetățenilor să-și aleagă propriul vaccin, în măsura posibilităților, scrie Euronews.

Europa nu este singurul loc care a oprit administrarea acestui vaccin. Africa de Sud a oprit distribuția vaccinului AstraZeneca/Oxford luna trecută, după ce oficialii din domeniul sănătății au constatat că inocularea oferea puțină protecție împotriva variantei sud-africane a vaccinului.

Între timp, Statele Unite încă nu au aprobat vaccinul AstraZeneca/Oxford, în ciuda faptului că au achiziționat deja milioane de doze. O autorizație de utilizare de urgență a vaccinului în SUA ar putea fi aprobată în aprilie, după revizuirea unui studiu clinic de trei faze din SUA.

„Comitetul a concluzionat, de asemenea, că vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge”. Recomandarea autorității confirmă și afirmațiile OMS: „beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile sale”.

Până în prezent au fost raportate 7 cazuri de coagulare a mai multor vase sangvine și 18 cazuri de tromboză venoasă cerebrală la cele aproape 20 de milioane de beneficiari ai vaccinului din Marea Britanie și UE

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente