Spania ar putea deveni prima țară care va testa săptămâna de lucru de patru zile

MmE0ZmFkYjM0YWJhNDNlNjcxZjFkOTE3ZjdhOQ==.thumb
Foto: Profimedia Images

Spania ar putea deveni una dintre primele țări din lume care va testa săptămâna de lucru de patru zile, după ce guvernul a acceptat să lanseze un proiect pilot destinat companiilor interesate de idee, informează The Guardian, relatează Digi24.

La începutul anului, micul partid de stânga Más País a anunțat că guvernul spaniol i-a acceptat propunerea de testa ideea. Ulterior, au pornit discuții și acestea sunt încă în derulare.

Din Noua Zeelandă în Germania, ideea săptămânii de lucru de patru zile a câștigat treptat teren la nivel global. Promotorii acestei idei spun că ea îmbunătățește productivitatea și sănătatea mentală a angajaților, dar combate și schimbările climatice. Odată cu izbucnirea pandemiei, conceptul a primit un nou avânt, fiind aduse în discuție mai des teme precum sănătatea angajaților, efectul de burnout și echilibrul muncă-viață socială.

Partidele de stânga din Spania au sesizat acest moment prielnic.

„Spania este una dintre țările unde angajații depășesc media europeană. Cu toate aceasta, nu suntem cea mai productivă țară. Continui să cred că mai multe ore muncite nu înseamnă neapărat rezultate mai bune”, spune Iñigo Errejón, liderul Más País.

Partidul Más País a sugerat ca programul pilot să fie condus de un panel de experți, inclusiv reprezentați ai guvernului, ai sindicatelor și angajați ai domeniului privat. Totodată, panelul ar participa la analizarea rezultatelor.

O sursă din ministerul Industriei din Spania, citată de publicația The Guardian, a declarat că programul pilot este în stadiu incipient. În acest moment, totul este discutabil, de la costul programului la numărul companiilor implicate sau intervalul de timp, potrivit sursei.

Ideea Más País a produs reacții vehemente în anumite industrii, iar unul dintre liderii CEOE, o instituție spaniolă fondată în iunie 1977 care reprezintă comunitatea de afaceri spaniolă, a spus că inițiativa este o „nebunie”, pe măsură ce țara se confruntă cu cea mai gravă recesiune de la Războiul Civil.

„Ieșirea din această criză va necesita mai multă muncă, nu mai puțină”, a spus Ricardo Mur la un eveniment din luna decembrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente