Tatiana Zatîc: „Obiectivul nostru este imunizarea a 70 % din populație”. Perioada estimată este de două luni pentru prima etapă”

vaccinare

Autoritățile își propun imunizatea a 70 % din populația țării pentru a stopa răspândirea comunitară a virusului SARS-COV-2 și pentru a depăși criza pandemică în care ne aflăm.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, în condițiile în care vor exista suficiente doze de vaccin, întregul proces de vaccinare ar putea dura până la un an, notează IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spune că, în prezent, sistemul de sănătate face cu greu față numărului mare de infectări, majoritatea fiind forme grave. Explicația ar fi prezența noii tulpini britanice, însă o certitudine în acest sens deocamdată nu există. În plus, potrivit oficialului, asistăm și la un val de reinfectări.

„Conform ultimelor date care au fost prezentate, avem 183 de cazuri de reinfectări cu SARS-COV-2. Toate reinfectările s-au produs după mai mult de 6 luni”, a spus Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Secretarul de stat spune că singura soluție de depășire a crizei pandemice este imunizarea în masă a cetățenilor. Pe platforma COVAX, țara noastră ar urma să primească gratuit vaccin pentru imunizarea a 20 % din populație, ulterior vaccinul urmează a fi procurat la preț preferențial.

„Pe această platforma avem posibilitatea de a procura vaccin la preț prefențial pentru încă 30 % din populație. Obiectivul nostru este de a imuniza 70 % din populație, abia dupa asta putem vorbi de un statut imun al populației care ar permite stoparea pandemiei”, a spus Tatiana Zatîc.

Tatiana Zatîc spune că acum, pe piața mondială, se duce o bătălie acerbă pentru serurile anti-COVID-19, iar Republica Moldova ar putea rămâne în așteptarea noilor doze de vaccin.

„Perioada estimată este de 2 luni pentru prima etapă, 4 luni pentru etapa a doua și încă 4 luni pentru etapa a treia, dar asta doar în condițiile în care vaccinul va fi disponibil în cantități suficiente pentru a acoperi toate categoriile”, a mai spus Tatiana Zatîc.

Potrivit planului național de vaccinare, autoritățile își propun în prima etapă să imunizeze medicii și angajații sistemului de sănătate, în etapa a doua urmează a fi vaccinate persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani și cele cu comorbidități, iar în etapa a treia urmează a fi imunizată populația generală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente