Mai multe țări europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca. Cu ce reacție vine Ministerul Sănătății

ZjVkMTg2NGE3NDk5MDhjNjZhNzk1N2Y2YzA1YmYx.thumb
Foto: Profimedia

Mai multe țări europene, printre care Italia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg, au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 din cauza efectelor adverse.

Decizia intervine „după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane cărora li s-a administrat vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca”, a comunicat Agenția Națională de Sănătate, subliniind că „la ora actuală, nu putem trage concluzia existenței unei legături între vaccin și cheagurile de sânge”, transmite AGERPRES, citat de Digi24.

Totodată, Austria anunțase luni că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez după decesul unei infirmiere de 49 de ani din cauza unor „grave tulburări de coagulare” la câteva zile după primirea vaccinului, iar alte patru țări europene – Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg – au suspendat ulterior vaccinările cu dozele provenite din lotul respectiv, livrat în 17 state și care conține un milion de doze. Astăzi, la această decizie a aderat Italia și Danemarca.

Vaccinul a fost aprobat de autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient și sigur de utilizat. Reacțiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte și nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.

E de menționat că cele 21 600 de doze de vaccin anti-COVID-19 donate de România, cât și cele 14 000 de doze donate Moldovei prin platforma COVAX sunt de tip AstraZeneca.

Ministerul Sănătății din Moldova a venit cu reacție privind suspendarea temporară a vaccinului respectiv în anumite țări. Potrivit unui comunicat de presă, specialiștii de la noi urmăresc continuu rapoartele oficiale și rezultatele monitorizărilor realizate de către instituțiile responsabile de controlul și monitorizarea siguranței și eficienței vaccinurilor împotriva COVID-19.

„Informațiile disponibile până în prezent indică faptul că numărul evenimentelor tromboembolice (formarea cheagurilor de sânge) la persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale”, se arată în comunicat.

Totodată în comunicat se menționează că specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova urmăresc derularea campaniei de vaccinare și analizează minuțios fiecare eveniment advers postimunizare.

„Până în prezent în Republica Moldova, au fost administrate 9 341 de doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Vaccinul AstraZeneca este listat spre utilizare de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății și utilizat în Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia. Până în prezent, au fost administrate milioane de doze de vaccin, fiind demonstrată eficacitatea și siguranța lui în rândul populației generale”, se mai arată în comunicatul emis de minister.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente