Criza provocată de schimbările climatice, conflicte, proteste, drepturile omului şi pandemia actuală sunt temele principale ce se regăsesc în competiţia din acest an pentru cea mai bună fotografie de presă a anului. Şase concurenţi sunt nominalizaţi pentru premiul la această categorie.
Juriul concursului World Press Photo a anunţat miercuri nominalizările, remarcând puterea narativă a imaginilor trimise.
Printre nominalizaţi se numără fotojurnalista americană Evelyn Hockstein, a cărei imagine înscrisă în concurs reflectă controversa asupra unei statui a preşedintelui american Abraham Lincoln din Statele Unite.
Valeri Melnikov din Rusia a surprins o familie de refugiaţi armeni din Nagorno-Karabah, în timp ce un coleg al său, Oleg Ponomareiov, a fost nominalizat pentru imaginea unei persoane transsexuale. Danezul Mads Nissen ilustrează o femeie în vârstă care, graţie unei pelerine de plastic, a putut fi îmbrăţişată pentru prima dată după mai multe luni. Fotograful spaniol Luis Tato a imortalizat invazia de lăcuste din Africa de Est, în timp ce explozia devastatoare din portul Beirut a fost surprinsă de italianul Lorenzo Tugnoli.
Fotografiile nominalizate au fost alese din peste 74 000 de imagini realizate de 4 300 de fotojurnalişti din 130 de ţări din întreaga lume. Premiile, împărţite în opt categorii, vor fi anunţate la Amsterdam pe 15 aprilie.
Pandemia a provocat probleme financiare concursului de fotografie de presă, anularea unor expoziţii ducând la pierderea de venituri. Ca rezultat, premiile în bani din acest an însumează 5 000 de euro (5 940 de dolari), jumătate din suma obişnuită, potrivit unui purtător de cuvânt, informează DPA, citat de AGERPRES.