Emisiile de dioxid de carbon pot fi reduse în situația unui „lockdown” la fiecare doi ani în următorul deceniu. Acest lucru ar menține în limitele sigure consecințele încălzirii globale, se arată într-un studiu publicat pe Nature Climate Change.
Măsurile de carantină din întreaga lume au condus la o scădere fără precedent a emisiilor de aproximativ 7 % în 2020, sau de aproximativ 2,6 miliarde de tone de CO2, dar sunt necesare reduceri între un miliard şi două miliarde de tone în fiecare an din următorul deceniu pentru a avea şansa de a menţine creşterea temperaturii în intervalul de 1,5-2°C faţă de nivelurile preindustriale, așa cum stipulează cerinţele acordului de la Paris.
Cercetările publicate miercuri arată că ţările începeau să-şi încetinească ratele de emisii de gaze cu efect de seră înainte ca pandemia COVID-19 să se declanşeze, dar nu la nivelurile necesare pentru a preveni criza climatică.
![Fig. 1](https://media.springernature.com/full/springer-static/image/art%3A10.1038%2Fs41558-021-01001-0/MediaObjects/41558_2021_1001_Fig1_HTML.png)
Corinne Le Quéré, co-autorea studiului, a declarat că lumea se află într-un moment crucial: „Avem nevoie de o reducere a emisiilor de aproximativ dimensiunea unei carantine la fiecare doi ani, dar prin metode complet diferite”, a spus ea.
Studiul se alătură altor cercetări care arată că scăderea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră asociate pandemiei va avea un impact redus asupra obiectivelor climatice pe termen lung şi poate fi urmată de o revenire rapidă, cu excepţia cazului în care ţările iau măsuri rapide pentru a îndrepta economiile lor de combustibilii fosili.