În anul 2020, în Republica Moldova au fost lansate mai multe cărți, inclusiv semnate de politicieni, ambasadori sau foști deputați. Astfel, iată cinci cărți lanste în 2020, în ordinea apariției acestora.
# Bogdan Țîrdea – „Societatea civilă în Republica Moldova. Sponsori, ONGcrație, războaie culturale”
Bogdan Țîrdea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, analist, a lansat cartea „Societatea civilă în Republica Moldova. Sponsori, ONGcrație, războaie culturale”, la 21 octombrie 2020.
Cartea a apărut la „Tipografia Centrală” și este grupată în opt capitole, are 795 de pagini și peste 1400 de referințe bibliografice. Potrivit autorului, „rețeaua de ONG-uri a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, mass-media și domeniul științific”.
Acesta mai spune că au fost analizate documente care arată cine finanțează aceste organizații, când, cât și cui îi sunt transferate milioane de euro și dolari pentru a denigra anumiți politicieni, partide și pentru a-i susține pe alții. În carte sunt vizate mai multe fundații, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, SUA și UE.
# Iurie Colesnic – „Chișinăul de ieri și de azi”
Iurie Colesnic, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova 2009-2010, istoric literar și scriitor, a lansat cartea „Chișinăul de ieri și de azi”, apărută la editura Print-Caro. Lansarea a avut loc la data de 29 octombrie 2020, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
Despre orașul Chișinău, în prefața lucrării, autorul consemnează: „Pentru a descoperi Chișinăul, farmecul lui secret, trebuie să ai curajul și să vii în el ca într-un tărâm misterios. Orașul ascuns în oraș e destinul unei capitale de la această margine a Europei…”, „ Chișinăul de ieri și de azi” vine în ajutorul cititorilor pentru a descoperi Chișinăul de ieri și pe cel de astăzi. Lucrarea cuprinde fotografii și date istorice despre construcțiile, edificiile și monumentele din Chișinău.
# Vasile Bumacov – „Blat to Billions”
Vasile Bumacov, fost ministru al Agriculturii și Industriei din Republica Moldova, fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Japonia, a lansat cartea „Blat to Billions” (n.r. – De la blat la furt de miliarde) scrisă în limba engleză, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în data de 4 noiembrie 2020.
Lucrarea aduce la cunoștința publicului teribilul impact al implementării în practică a teoriilor marxist-leniniste și staliniste asupra individului și societății în teritoriile URSS. Autorul a descris exemple din propria viață în perioada comunistă și post comunistă pentru a reda mai accesibil cum s-a creat homo-sovieticus și metamorfoza care are loc în societate și în mintea celor influențabili și neinformați, conform IPN.
Vasile Bumacov a muncit la această carte timp de doi ani, când s-a aflat în Japonia. Spune că l-a inspirat societatea niponă, comportamentul și miracolul pe care l-au reușit după cel de-al Doilea Război Mondial, când statul a fost devastat complet.
# Igor Munteanu – „Idei Politice și Clivaje Ideologice”
Igor Munteanu, deputat al Fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, diplomat, a lansat, la 17 noiembrie 2020, la Chișinău, cartea „Idei Politice și Clivaje Ideologice”, pe care a scris-o odată cu începutul pandemiei de COVID-19. Volumul cuprinde o colecție de teorii și tehnici esențiale pentru înțelegerea fenomenului de analiză a politicilor publice – ca disciplină de studiu, dar și ca instrument de rezolvare a problemelor politice de zi cu zi.
„Lectura cărții de față răspunde majorității dilemelor ideologice care pot apare în încercarea de a da sens unui haos aparent. Și de a înțelege rolul și locul politicii – atât practice, cât și teoretice – în societatea noastră.”, susţine în prefaţă Cristian Pîrvulescu.
# Oleg Serebrian – „Rusia la răspântie. Geoistorie, geocultură și geopolitică”
Oleg Serebrian a lansat cartea „Rusia la răspântie. Geoistorie, geocultură și geopolitică” la 11 februarie 2020, la Chișinău. Cartea a apărut în două ediții (ediția I: 2014, ediția a II-a, revăzută și actualizată: 2019) în colecția Cartier istoric, coordonată de deputatul Virgil Pâslariuc.
Oleg Serebrian este politolog, scriitor, diplomat și politician din Republica Moldova. În 2012 i s-a decernat Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul „Cântecul mării”. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Autorul spune despre cartea sa că: „Rusia întotdeauna a fost la o răspântie de drumuri, o fatalitate derivată din geografie – periferie a Europei, periferie a Asiei și totodată centru al Eurasiei –, dar niciodată în decursul celor aproape 12 secole de istorie rusă povara alegerii căii potrivite n-a fost atât de grea ca la acest început de mileniu”.
Volumul poate fi găsit în librăriile din Republica Moldova și din România, transmite IPN.
Lista cărților este o selecție realizată de TRIBUNA.