Drăgălina Mațcan este o tânără din satul Druța, raionul Rîșcani, pasionată de fotografie și de peisajele satului său natal. Tânăra spune că s-a împrietenit cu aparatul foto încă din copilărie, iar astăzi ne face o excursie virtuală pe dealurile și câmpiile localității sale.
Drăgălina este elevă în clasa a X-a și spune că îi place să fie creativă: „Iubesc natura, de aici vine și pasiunea pentru fotografii, mă inspiră foarte mult. Călătoriile sunt o altă pasiune asociată cu fotografia. Îmi place la nebunie să fotografiez locurile pe care le vizitez”.
Acum fotografiile vorbesc, pentru fiecare dintre noi, și ne spun povestea într-un mod inedit, doar prin imagini, asemeni unui film mut de altă dată. Fiecare fotograf are o anumită parte a fotografiei cu care se identifică. Unii preferă culorile, alții emoțiile, iar alții oamenii. Mai exact, fotograful imortalizează bucuria oamenilor, frumusețea naturii.
Pentru Drăgălina, fotografia este o pasiune din copilărie. Mereu i-a plăcut să imortalizeze tot ce vedea frumos în jurul său. Atunci când privește ceva, instant își imaginează ce fotografii ar putea face în acel loc. Are prieteni care lucrează în domeniu și încearcă să se inspire din lucrările lor. „Nu pot spune cât de des fac fotografii, deoarece totul este relativ. Eu simt fotografiile pe care le fac. Totul ține de inspirația și starea mea de spirit. Uneori reușesc să fac 20 de fotografii într-o zi, alteori într-o săptămână.”
Una dintre sursele sale de inspirație este satul său. „Satul meu este unul extrem de pitoresc. Mic… cu puțini oameni, însă natura este cea care te lasă fără grai. Este înconjurat de stânci și traversat de râul Ciuhur. Toate locurile sunt o sursă nesfârșită de inspirație pentru mine.”
Mai jos vedeți satul Druța din raionul Rîșcani reprezentat prin fotografiile Drăgălinei Mațcan.
Druța este un sat din cadrul comunei Pociumbeni, raionul Rîșcani. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Ceea ce impresionează aici sunt stâncile milenare şi Ciuhurul, care curge alene. Ciuhurul sau Şihorul, cum îi mai spun oamenii locului, este un afluent al Prutului. Reciful de lângă satul Druţă, deşi nu e unul mare, încântă. Acesta are o suprafaţă de 100 de hectare, o lungime de un kilometru de la Sud spre Est şi atinge înălţimi de peste 70 de metri. La Druţă mai poate fi vizitată şi o veche biserică, din secolul al XIX-lea, cu hramul „Sfântul Nicolae”, scrie moldova.org.
Autoare: Alina Zibrițchi