Tomm Blanaru este autorul blogului Tomm Reviews. Acesta testează, degustă, încearcă restaurantele din Chișinău. Echipa #diez a decis să facă uz de experiența sa și l-a rugat să împartă cu noi diferite găselnițe culinare din Chișinău.
Vinerea trecută, am fost în vizită la patiseria Dulce Hanna, un locușor micuț dar foarte drăguț de pe Șciusev 86, deschis în luna decembrie a anului 2020. Ador localurile mici și cozy, în care fiecare detaliu mic este gândit și bine pus la punct. La fel, îmi place să cunosc oamenii care stau în spatele unor asemenea proiecte. Oameni curajoși care își transformă visele în realitate, lansându-și propria afacere, aici, acasă.
Unul din acești oameni este Ana Stratulat, fondatoarea patiseriei „Dulce Hanna”.
Cu o oră până la închiderea localului (atenție, patiseria se închide la 19.00), am stat cu Ana la un „pahar de vorbă”. Am băut cafea și am gustat din câteva deserturi de pe vitrină. Prima asociere pe care am avut-o după ce am pășit pragul patiseriei a fost Lisabona. În acest oraș minunat am văzut o mulțime de asemenea localuri micuțe, unde puteai servi pastel de nata (prăjitură tradițională portugheză).
„Proiectul «Dulce Hanna» a pornit datorită festivalului «Mai Dulce», el m-a influențat foarte mult și m-a motivat să-mi (re)găsesc pasiunea care acum a devenit afacere. Denumirea a apărut ușor și fără mult marketing, a fost creat cu o zi înainte de prima participare la festivalul «Mai Dulce», fiind numită în familie de rudele mele apropiate Hana sau Hanuța, am decis să fie «Dulce Hanna».
A durat cam doi ani până am reușit să realizez laboratorul de patiserie artizanală «Dulce Hanna», care dintr-un frumos vis a devenit realitate.
Nu am apelat la niciun designer, tot ceea ce vedeți aici a fost inspirat din călătoriile mele din Franța. Îmi este foarte aproape stilul localurilor franceze și mereu îmi rog rudele stabilite acolo să-mi expedieze diverse lucruri, decorații, veselă, chiar și poze cu patiseriile franceze”, mi-a mărturisit Ana Stratulat.
La Dulce Hanna veți găsi atât deserturi clasice reinterpretate (Cheesecake, Kiev), cât și bunătățuri autentice moldovenești, cum ar fi cozonacul cu vișină și nucă, petale de trandafir, mac (se gătește după rețeta veche a familiei). Livrări, deocamdată, nu se fac, toate deserturile pot fi luate doar din patiserie.
Am comandat patru deserturi clasice pe care bănuiesc că le cunoaște toată lumea: napoleon, cheesecake, desert „Pavlova” și tortul „Kiev”.
Napoleon (110 g – 50 MDL)
Napoleonul este desertul meu preferat, încă din copilărie. Ador Napoleonul clasic, cu foarte multă cremă. Din păcate, la Chișinău îmi este dificil să găsesc un Napoleon autentic, așa cum îmi place mie. Pot număra pe degete astfel de locuri. Până a veni la „Dulce Hanna”, cel mai delicios Napoleon l-am servit la Odesa, în localurile „Компот” și „ЖеТо”. În patiseria de pe Șciusev 86, Napoleonul se gătește cu, cremă anglaise, ciocolată albă și fine note de caramelă. A fost un Napoleon superb, pe care îl pot recomanda cu încredere tuturor!
Desert „Pavlova” (100 g – 45 MDL)
Este un desert delicios și delicat, care a fost creat în cinstea balerinei ruse Anna Pavlova. Se dorea să fie un desert ușor, exact ca o balerină. Din acest motiv „Pavlova” este gătit din bezea, frișcă bătută și fructe de sezon. Ana a făcut un upgrade la rețeta tradițională, adăugând o cremă mai specială care este aromată cu semințe de vanilie și un confit de kiwi. Îmi place că este un desert fresh, cu puțin zahăr. Amatorii acestui desert vor fi plăcut surprinși. Must try!
Cheesecake (140 g – 45 MDL)
Cheesecake-ul de aici m-a uimit prin forma și gustul său. Până acum, eram obișnuit cu varianta clasică a cheesecake-ului (New York Style). Cheesecake-ul de la „Dulce Hanna” este gătit din biscuit savuros din făină de migdale, un mix de brânzeturi fine, caramelă și crumble de migdale. Un desert fin și delicios, care merită o vizită separată.
Tort „Kiev” (90 g – 40 MDL)
După lungi căutări a tortului „Kiev” prin Chișinău, în sfârșit l-am găsit la Dulce Hanna. Știu că și Franzeluța îl produce, însă am vrut să gust un produs artizanal. Este ceva absolut diferit de ceea ce gustasem până acum. Blat crocant cu mix de nuci (alune, migdale și nuci grecești)
Crema fină din lapte și gălbenușuri, la baza căreia stă unt de calitate înaltă. Tortul este glazurat cu ganaș de ciocolată și nuci.
Din băuturi am servit cappuccino (300 ml – 35 MDL) și cacao (300 ml – 30 MDL). Băuturile sunt de la Julius Mein, nici nu are rost să discutăm despre calitatea produselor acestui producător austriac.
Ambele băuturi au fost preparate de către Ludmila, barista de la Dulce Hanna. Ludmila, de asemenea, alcătuiește playlistul localului, care de altfel este minunat.
Singurul neajuns al acestui local este spațiul limitat: am numărat patru mese în interior și una la terasă, însă mereu puteți lua comanda take-away.
Am avut o experiență frumoasă. Mulțumesc pentru ospitalitate. Cu siguranță mai revin și vă îndemn și pe dvs. să vizitați acest locușor!
Acest material a fost scris de către Tomm Reviews. În recenziile sale, Tomm spune că încearcă să fie obiectiv și să aprecieze localurile la justa valoare. „Nu am studii în domeniul gastronomiei, prin urmare voi aprecia totul din punctul de vedere al unui simplu oaspete al localului.” Pentru mai multe recenzii și recomandări, vedeți pagina de Facebook Tomm Reviews.
Informațiile prezentate în acest material nu reflectă necesar opiniile echipei #diez și au la bază stric experiențele personale ale lui Tomm.