Filmul de scurt metraj „My uncle Tudor” (Nanu Tudor) regizat de Olga Lucovnicova a fost premiată cu prestigiosul „Golden Bear ” pentru cel mai bun film de scurt metraj.
Fimul este prezetat în formatul unei călătorii poetice în propriul trecut distructiv al protagonistei, unde aceasta încearcă să găsească răspunsuri la întrebări care au preocupat-o ani de zile.
După 20 de ani de tăcere, călătorește înapoi la casa străbunicilor ei, unde a îndurat traume care au lăsat o amprentă durabilă în memoria ei. Încercările ei de a depăși trecutul forțează o confruntare la mult așteptata adunare de familie.
În prim-planuri intime, camera surprinde o scenă idilică care pare să aparțină unei alte epoci: cireșe coapte, fotografii alb-negru și o casă de vară plină de amintiri din copilăriile aparent fără de griji ale mai multor generații. Mătușile vorbesc despre trecut și unchiul Tudor răspunde la întrebările eroinei principale. Încetul cu încetul, îl confruntă cu trauma ei, de care este responsabil.
Filmul a fost produs în anul 2020, în Republica Moldova de Olga Lucovnicova și premiat în cadrul festivalului internațional „Berlinale” drept cel mai bun film de scurt metraj.
Născută în Moldova în 1991, Olga Lucovnicova a început să studieze contabilitatea la 16 ani, dar apoi s-a îndreptat rapid spre fotografie. În 2011, a absolvit cinematografia la Academia de Arte din Chișinău.
După absolvire, a primit o bursă pentru studiile de masterat în film documentar „DocNomads” în Portugalia, Ungaria și Belgia. Filmele sale, care abordează în special problemele sociale și își propun să creeze o platformă de discuție, combină un stil pur observațional cu elemente poetice axate pe emoțiile umane.
Printre acestea se enumeră: „O Crenguță De Scoruș” (2013), „Nu am moarte cu tine nimic” (2015), „Valurile Pustiului” (2018), „Nu e sfârșitul” (2019), „Nanu Tudor” (2020).