Acneea provocată de mască. Tot ce trebuie să știi despre fenomenul „maskne” și cum să ai grijă de fața ta pe timp de pandemie

20210225_192550 (1)

Acneea este o problemă des întâlnită printre rândurile tinerilor. Cauzele apariției pot fi diferite, iar una dintre acestea este purtatul măștii într-un mod necorespunzător. Pentru această problemă există și un termen – „maskne”. Acesta nu este unul nou, întrucât era întâlnit și mai înainte prin rândurile medicilor. Totuși, din cauza pandemiei și a necesității de a purta masca un timp mai îndelungat, fenomenul acestui tip de acnee a devenit mai evidențiat în ultima perioadă.

Un studiu, efectuat în lunile ianuarie-februarie pe o populație de medici și asistente medicale din China, și-a propus să cerceteze cât de frecventă este acneea în rândul celor care poartă mască. Rezultatele au arătat că 97 % dintre lucrătorii din prima linie se plângeau de „maskne”. Purtarea măștii poate afecta sănătatea pielii și, pentru a preveni asta, trebuie respectată o serie de măsuri. În acest articol, vom analiza ce factori provoacă „maskne”, cum se manifestă, cum este corelată acneea cu tipurile de măști, cum să procedezi dacă deja ai acest tip de acnee, cum să o previi și cum să porți corect masca.

Ce factori provoacă acest tip de acnee?

Pielea suferă atunci când purtăm o mască plină de bacterii, un machiaj sub mască și când folosim produse agresive. Cosmetologa Victoria Jugurt spune că: „Cele mai mari daune le aduc măștile reutilizabile și cele de singură folosință purtate mai mult decât trebuie pe față. Aceste măști trebuie schimbate o dată la două ore. Este o greșeală să punem pe față masca dimineața, când ieșim din casă și să o scoatem abia seara târziu, când ajungem acasă”.

O altă greșeală, despre care ea vorbește, este aplicarea machiajului sub mască. Orice fond de ten are efect comedogenic, adică înfundă porii. Când fondul de ten se îmbină cu transpirația, apare inflamația. De asemenea, nu este indicat să folosim scrub-uri sau alte produse agresive. Acestea deteriorează pielea provocând microfisuri. Prin aceste microfisuri intră bacteriile, se înmulțesc și provoacă diferite elemente inflamatorii. La fel de mult tenul este afectat și de produsele pe bază de alcool. Aceste produse usucă pielea și distrug microflora naturală. În așa mod, riscul de a contacta o infecție este mult mai mare pentru că pielii îi va fi dificil să lupte singură cu bacteriile din mediul extern.

Acneea și tipurile de măști

Materialul, din care e confecționată masca, poate influența direct problemele de ten, în special apariția acneei. Este recomandabil ca masca să fie una medicinală, formată din trei straturi de material. Conform Organizației Mondiale a Sănătăți, în primul strat, cel interior, trebuie să fie făcut din material absorbant, cum ar fi bumbacul, stratul mijlociu – din material nețesut neabsorbant, cum ar fi polipropilena, iar stratul exterior – din material neabsorbant, cum ar fi poliester sau amestec de poliester. Măștile din bumbac vor permite pielii dumneavoastră să respire liber, important e să aveți grijă să le schimbați și să le spălați regulat.

Cum se manifestă „maskne”?

Acneea provocată de măștile de protecție este relativ diferită de cea obișnuită. „Maskne” este o formă de acnee mecanică ce provoacă erupții în zonele acoperite de o mască de față – maxilarul, obrajii, nasul, bărbia și în jurul gurii. Zonele cele mai expuse riscului sunt puntea nasului și unde benzile elastice lovesc în spatele urechilor. Aceste erupții pot fi uneori superficiale, alteori profunde, cu coșuri cu conținut purulent. În timpul iernii, acneea se dezvoltă datorită faptului că pielea este mai uscată, iar în perioada caldă – din cauza transpirației excesive și a umezelii de sub mască. Dacă observați aceste manifestări și vă faceți griji în privința evoluției acneei, discutați cu un specialist medical.

Ce să faci dacă deja te confrunți cu acest tip de acnee?

#1. Este recomandabil să demachiezi corect fața. Seara, șterge fața cu cleanser sau cu o spumă foarte ușoară, cu PH 5,5, PH-ul pielii. Astfel, trebuie să îndepărtezi tot machiajul și impuritățile acumulate peste zi. Apoi, șterge tenul bine cu toner. Acesta trebuie să aibă efect antiinflamator, să fie cu extract de mușețel, levănțică sau de aloe vera. „Aceste plante combat acneea, dezinfectează tenul în mod natural și îl purifică. Un alt sfat este să nu folosești fondul de ten sub mască”, ne explică cosmetologa.

#2. Persoanele, care au iritații din cauza măștii pe nas și după urechi, ar fi bine să folosească produse cu pantenol ca să aline un pic aceste iritații. „Pantenolul este o substanță activă, metabolizată în organism în vitamina B5 care are efect cicatrizant, regenerant, calmant, antiinflamator și de întinerire.”

Pentru a împiedica răspândirea bacteriilor și apariția diferitor inflamații, cosmetologul mai recomandă înmuierea unui tampon de vată în soluție de clorhexidină. „Cu acesta șterge atent locurile unde stă masca: nasul, zona bărbiei și după urechi. Totuși, nu este bine să o folosești zilnic. Utilizată zilnic, clorhexidina va distruge microflora specifică pielii tale. În așa mod, pielea nu va mai putea lupta singură cu bacteriile.” 

#3. Persoanele, care vizitează cosmetologul și fac proceduri fie injectabile, fie nu, trebuie să poarte cu ele două măști de rezervă. Dacă după procedură o să porți o mască curată, nu o să împrăștii infecția pe suprafața feței.

Ce trebuie de făcut ca să prevenim acneea provocată de mască?

#1. Curăță tenul cu un cleanser ușor și PH neutru. 

#2. Îndepărtează apa de pe piele, atunci când te speli, cu șervețele de hârtie de unică folosință prin mișcări de tamponare, evitând mișcările de frecare.

#3. Folosește creme cu SPF, cu textură ușoară, să nu fie foarte dense. SPF-ul este factorul care indică cât de mult crema respectivă protejează tenul de razele solare și de radiațiile ultraviolete. Orientează-te ca pe ele să fie indicat „non-comedogenic”, adică, nu înfundă porii.

#4. Pune cât mai rar mâinile pe față.

#5. Evită să folosești uleiul hidrofil și apa micelară. S-ar putea ca acestea să conțină substanțe care să afecteze tenul tău.

Cum să folosim corect măștile de protecție?

Atunci când purtăm corect masca de protecție, riscul de acnee scade considerabil. Este important să ne spălăm mâinile înainte de a pune masca, dar și după ce o scoatem. Aceasta trebuie să acopere complet nasul gura și bărbia pentru siguranța completă a dumneavoastră. Păstrați măștile în pungi aparte de restul lucrurilor din geantă. Nu păstrați măștile deja utilizate cu cele nefolosite. Aveți grijă să spălați regulat măștile reutilizabile și să aruncați măștile de unică folosință după două ore de folosire. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă folosirea măștilor de protecție cu supape. Acestea nu filtrează bacteriile și microbii din aerul inspirat într-o măsură adecvată. Ele sunt destinate pentru protecția muncitorilor de particule de praf. Măștile se vor purta în locuri aglomerate social, acolo unde nu putem menține distanța fizică de un metru, în încăperile cu ventilație proastă. La fel, masca se va purta atunci când avem un vizitator care nu este membru al casei. Folosirea corectă a măștii de protecție vă va scăpa de erupțiile posibile.

Notă! Purtarea măștii pe timp de pandemie este o obligativitate și diminuează mult riscul de a te infecta cu COVID-19. Fii responsabil și poartă masca corect!

Autoare: Mihaela Oleacu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente