Reprezentanța din Chișinău a Agenției universitare a Francofoniei (AUF), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC) și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), lansează concursul național „Teza mea de doctorat în 180 de secunde”. Concursul este destinat doctoranzilor și cercetătorilor francofoni din țară.
Candidaturile pentru participare la concurs pot fi depuse în perioada 23 februarie – 30 aprilie 2021. Câștigătorul concursului va fi determinat în cadrul Finalei naționale care va avea loc în luna mai 2021, la Chișinău.
La concurs pot participa candidații care sunt înscriși la un program de doctorat în anul academic 2020-2021 sau cei care și-au susținut teza de doctor în anii academici 2018-2019, 2019-2020, într-o instituție de învățământ superior din Republica Moldova.
Competiția permite doctoranzilor și tinerilor doctori în ştiințe să-şi prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, unui public divers și neinițiat, în limba franceză, într-un timp limitat. Fiecare candidat dispune de doar trei minute(180 secunde) pentru a prezenta clar, concis si convingător subiectul său având la îndemână un singur diapozitiv. Concursul își propune popularizarea științei, iar prin intermediul său publicul larg poate intra în contact cu diverse domenii de cercetare.
Fiind inspirat din Three Minute Thesis, conceput de către Universitatea din Queensland, Australia, concursul „Teza mea în 180 secunde” este lansat pentru prima dată în 2012 la Quebec. În 2021, concursul este la cea de-a șaptea finală internațională și va reuni finaliști din 25 de țări francofone participante. Agenția Universitară a Francofoniei va coorganiza finalele naționale în 27 de țări, dintre care nouă sunt la prima ediție a concursului.
În Republica Moldova concursul „Teza mea de doctorat în 180 secunde” se organizează pentru al doilea an. Prima ediție a concursului național a avut loc în anul 2019. Din cauza restricțiilor sanitare impuse de pandemia de Covid-19 concursul a fost anulat în 2020. Câștigătorul finalei din acest an va avea ocazia să participe la finala internațională organizată în septembrie 2021 la Paris (Franța).
Prin lansarea acestui concurs, organizatorii și partenerii își doresc promovarea și dinamizarea cercetării în Republica Moldova, consolidarea dialogului dintre știință și societate precum și valorizarea culturii francofone în mediul universitar din Republica Moldova.
Mai multe detalii și modalitățile de participare, puteți vedea AICI!