(foto) Istoria din spatele celei mai populare cafenele din Soroca. „Aici înainte, nu prea se consuma cafea”

BeFunky-collage

Iulian Nicuța este un tânăr de 33 de ani din Soroca, antreprenor local și mentor în cadrul FabLab-ului din Soroca. De meserie este sculptor, iar această aptitudine îl ajută în modelare 3D și design interior. Însă soarta l-a prins total în altă postură și anume în cea de antreprenor.

În experiența lui de antreprenor local, s-a confruntat atât cu succese, cât și cu eșecuri. A deschis patru afaceri, dintre care trei le-a pierdut, iar a patra, în prezent, se bucură de popularitate în orașul Soroca. La 27 de ani, voia să plece din țară după o serie de nereușite în afacere, dar și-a dat încă o șansă să rămână acasă și să continue să creeze lucruri utile și frumoase.

L-am cunoscut pe Iulian la Incubatorul de Afaceri din Soroca (IAS), unde concomitent este mentor pentru câțiva elevi care sunt pasionați de tehnică digitală performantă și de confecționarea diferitelor obiecte din lemn sau în 3D. Iulian combină frumos meseria de antreprenor de succes și prieten, ghid, profesor la FabLab Soroca din cadrul IAS.

Tot acolo, am aflat că doi discipoli de-ai lui lucrează asupra creării unui nou logo al afacerii lui, un fel de rebranding general. După ce am văzut schițele noului design al localului, am decis să aflăm cine și ce stă în spatele brandului COFFEEIN.

Prima afacere la 19 ani

„Prima mea afacere am deschis-o la 19 ani. Era un atelier de woodcarving sau sculptură în lemn. Am angajat patru băieți pe care i-am învățat să sculpteze în lemn. Totul era bine la noi, activitatea a durat cinci ani și a început să întâmpinăm greutăți când pe piață au apărut utilajele CNC (n.r. mașină-unealtă cu comandă numerică). Am înțeles că trebuie să mă adaptez la noile condiții și am început să învăț programarea utilajelor CNC precum și modelarea 3D. Peste jumătate de an, am început să prestez servicii de design întrucât era strâns legat de modelare și vizualizare. Din păcate, această afacere era sezonieră și înțelegeam că am nevoie de o afacere care să-mi aducă un venit stabil”, ne-a povestit Iulian.

A vândut tot ce a avut și a deschis o frizerie

Frizeria este a doua afacere a lui Iulian, iar investiția a fost răscumpărată într-un an și jumătate.

„Soția mea era frizeriță, de aceea am decis să vindem mașina și tot ce mai era de vândut și am deschis o frizerie. Am fost foarte hotărât, fiindcă despre acest domeniu știam aproape tot și, plus la asta, cunoșteam mulți maeștri frizeri care, ulterior, au venit să lucreze la noi. Această afacere s-a răscumpărat în 18 luni.”

A mai deschis și o sală de fitness, după care partenerii l-au eliminat din afaceri

A treia afacere a fost cea mai costisitoare și Iulian a fost nevoit să apeleze la rude pentru a realiza acest vis al său. Însă, după divorțul cu soția, a fost eliminat din aceste două afaceri fără ca el să știe de la început despre asta.

„Peste încă un an, am hotărât să deschid o sală de fitness. În anul 2014, am început cu soția să ne pregătim pentru această afacere. Am găsit o încăpere de 360 de metri pătrați, am creat un plan de afaceri, am făcut proiectul pentru interiorul sălii, precum și la toate echipamentele care urmau să fie cumpărate. Acest proiect era prea costisitor și depășea bugetul meu, de aceea am hotărât să mai implic niște rude de-ale soției în calitate de cofondatori ai afacerii. Peste șase luni, am încheiat proiectul, iar după altele trei luni, am divorțat. Foștii parteneri de afacere s-au folosit de momentele grele prin care treceam la acea vreme și m-au convins să las pe un timp afacerile, iar ei le vor administra, ca mai târziu, să realizez că m-au eliminat din ele. Mi-am dat seama că am fost victima unei escrocherii și unica posibilitate de a-mi întoarce afacerea era să mă adresez în instanța de judecată. Dar procesul s-a întins pe mult timp și am decis să iau totul de la început. Astfel, la 28 de ani, am ajuns la zero, cu o depresie de șase luni, dar cu o experiență antreprenorială și entuziasmat de o nouă afacere”, ne-a mărturisit Iulian.

Putea pleca în Canada, dar nu avea cetățenie română

Iulian a fost lovit de soartă de multe ori, iar unica soluție de a scăpa de încărcătura emoțională negativă pe acea vreme era să evadeze. Putea pleca în Canada, avea o ofertă de muncă atrăgătoare, dar nu avea cetățenie română. Redobândirea acesteia dura prea mult, de aceea tânărul și-a dat încă o șansă să-și resusciteze viața la el acasă, la Soroca.

„Primul lucru la care m-am gândit era să plec peste hotare. Am avut o invitație în Canada, să lucrez ca sculptor la o companie care face case din sequoia (n.r. arborii de sequoia sunt printre cele mai înalte creații de pe Pământ și cresc în mod natural în pădurile din Munții Sierra Nevada din California, la o altitudine de peste 2 000 de metri). Însă pentru aceasta aveam nevoie de cetățenie română. Asta se întâmpla în 2016. Pe atunci, durata pentru redobândirea cetățeniei române a crescut de la șase luni la trei ani. Înțelegând că mai am de așteptat mult timp, am hotărât să creez o nouă afacere la care mă gândeam de ceva timp”, spune antreprenorul.

La Soroca, nu se consuma cafea, iar acum, gheretele COFFEEIN au devenit cele mai populare din oraș

„Înainte de a deschide prima cafenea de tip To Go, am făcut un studiu. Am întâlnit un cunoscut care era furnizor de cafea în Soroca. El mi-a arătat niște aparate de cafea pe care le vindea la Edineț. Îmi zicea că la Soroca nu se consumă deloc cafea și ele stau fără treabă. Am riscat și am deschis un astfel de local. Începuturile erau foarte modeste. N-aveam nici bani, n-aveam ce vinde și nici ce pune în gaj pentru a lua un credit mai mare. În sfârșit, am reușit să obținem un mic credit care mi-a ajuns doar de o gheretă – pentru obținerea autorizațiilor și un utilaj vechi pentru prepararea cafelei. Lucram singur după ce am beneficiat de cursuri de barista. Am deschis afacerea pe 17 septembrie 2017. În acea zi, era sărbătoarea „Ziua mărului”. După 15 minute de la deschidere, s-a creat o coadă de vreo 10-12 oameni. Peste un timp, văzând succesul nostru, mai multe persoane ne-au propus să investească bani pentru a extinde afacerea și pentru a crea o rețea. Din fosta mea experiență negativă, am refuzat toate ofertele. Totuși, cu timpul, înțelegeam că singur nu pot realiza lucruri mari. Am chemat doi băieți în care aveam încredere și cu ei am decis să ne extindem. De această dată, n-am dat greș. Acum, avem deschise câteva cafenele To Go și un local lângă cetate”, remarcă Iulian.

În pandemie, a început să învețe gratis elevii să proiecteze și să modeleze în 3D

Un om talentat nu poate sta pe loc și încearcă oriunde e posibil să împărtășească propria experiență. Această posibilitate i-a fost oferită la Incubatorul de Afaceri din Soroca, unde mai este și instructor la FabLab.

„În pandemie, am avut mai mult timp liber în care am decis să învăț gratis tineri și copii modelare 3D, proiectare și vizualizare. Am fost primit cu brațele deschise la IAS, unde mi s-a oferit funcția de instructor la FabLab, un proiect care este destinat elevilor și studenților pentru a-i învăța bazele programării utilajelor CNC și de a-i ajuta să folosească aceste aptitudini într-un startup. Aici, împreună cu un prieten, am creat o echipă de tineri enorm de talentați, care fac progrese în branding și modelare. Ei acum sunt ocupați cu rebranding-ul COFFEEIN, ce ține de pahare, logo, pocket-uri, pliculețe de zahăr și rețele sociale. În paralel, lucrăm asupra unui site pentru livrare.

Planuri de viitor

„Desigur, COFFEEIN rămâne afacerea noastră prioritară și avem mari planuri cu privire la ea. În continuare, ne vin propuneri să oferim dreptul la franciză în alte orașe. Acum lucrăm la acest proiect. Aici, va fi inclus un plan de afacere pe trei ani, cu investiții, meniu, instruirea lucrătorilor, soft pentru vânzări, depozit, contabilitate, soft pentru livrare (opțional). Propunem două tipuri de francize: simplă (meniu și înghețată) și avansată (meniu, înghețată, patiserie și sandvici). Am mentorat câteva cafenele și am acumulat experiență în acest domeniu. Planificăm să ieșim cu un produs bine conturat în această vară”, ne-a mărturisit Iulian.

La COFFEEIN ai unica șansă să guști înghețată neagră preparată după o rețetă specială din Italia. Iulian ne-a spus că a descoperit acest tip de desert când era la Liov, Ucraina. „Am găsit o companie ucraineană care importa din Italia această înghețată. Peste două luni, am stabilit o relație de comerț și am început să importăm și noi această înghețată. Deocamdată, în Moldova nu am mai găsit așa înghețată, deci suntem primii din țară care vindem așa înghețată”, conchide Iulian.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente