Chișinăul are un centru istoric cu potențial, însă nevalorificat. Arhitectura istorică urbană se sufocă în reclamă – panouri pestrițe, amplasate haotic și irațional care alterează vizibil imaginea edificiilor. Cauzele acestei probleme sunt: lacunele din legislație și neadoptarea unui regulament privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate şi afişaj în municipiul Chişinău, controlul defectuos și iresponsabilitatea agenților economici.
Le pasă de aspectul orașului în care trăiesc și consideră conservarea monumentelor istorice și a clădirilor vechi o prioritate. Doi tineri vă invită să participați la o discuție publică cu genericul „Combaterea poluării vizuale din centrul vechi al orașului cu publicitatea excesivă” ce va avea loc la data de 18 februarie, începând cu ora 16.30 pe platforma Zoom.
În cadrul discuției, organizatorii își propun să analizeze situația curentă privind publicitatea stradală, măsurile întreprinse și planificate de autoritățile locale, inclusiv cum pot cetățenii asista în acest proces.
Dacă doriți să aflați de la surse directe, membri ai Consiliului Municipal Chișinău și alți reprezentanți ai primăriei, autorii codului vizual al Chișinăului și al regulamentului privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, la ce etapă se află aprobarea celor menționate, sunteți încurajați să vă înregistrați la discuția publică (link-ul de conectare va fi oferit participanților care completează formularul de înscriere).
Fiecare participant are posibilitatea atât de a se documenta despre subiectul dat, cât și de a pune întrebări și contribui ca cetățeni activi la îmbunătățirea centrului istoric al capitalei.
Evenimentul este organizat de către Mihai Leșco și Teodora Drucec, participanți în cadrul programului „Lider Comunitar”, implementat de către AO INVENTO, care este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Proiectul are drept scop instruirea și abilitarea tinerilor întru a se implica activ în comunitățile lor.