Lansată acum câțiva ani, aplicația de mesagerie Signal crește în popularitate abia acum, după ce aplicațiile conectate cu Facebook au început să piardă încrederea utilizatorilor. Îți povestim cum am descoperit-o și cum a reușit să devină populară.
Cu o lună în urmă, un prieten mi-a recomandat să intru pe Signal și m-a convins să o fac după ce mi-a arătat această captură de ecran care circula pe Reddit. Săptămâni mai târziu, tot mai mulți prieteni din lista mea de contacte au dat join.
Ei bine, am decis să verific și eu această informație (este disponibilă în App Store, dacă ai ultima actualizare iOS). Am găsit același lucru.






E ușor de observat că cele mai sigure aplicații din punct de vedere al urmăririi datelor personale conectate direct cu identitatea utilizatorilor sunt Telegram și Signal. Dacă la Telegram doar datele despre contacte sunt cele vizate, la Signal este stipulat că niciuna dintre date nu este conectată cu identitatea utilizatorului. Lucrurile stau diferit în cazul celorlalte aplicații, așa cum sunt Messenger sau WhatsApp.
Despre Signal
Aplicația își are originea în 2010, atunci când o companie numită Whisper Systems a lansat două aplicații pentru Android: una dintre ele era TextSecure, care cripta mesajele text, iar alta era RedPhone, care făcea același lucru pentru mesajele audio. În 2011, compania a fost cumpărată de Twitter, iar aplicațiile au fost lansate cu sursele de cod deschise. În 2013, unul dintre fondatorii Whisper Systems, Moxei Marlinspike, a plecat de la Twitter și a inițiat un alt startup, Open Whisper Systems, continuând să dezvolte TextSecure și RedPhone. În 2014, cele două aplicații au fost unite într-una singură, care a fost numită Signal. În 2018, Marlinspike și cofondatorul WhatsApp, Brian Acton, au format organizația nonprofit Signal Foundation pentru a continua dezvoltarea aplicației și pentru a-i menține deschisă sursa de cod.
Ce înseamnă o sursă de cod deschisă? Înseamnă că orice programator poate vedea, modifica și îmbunătăți specificațiile tehnice ale aplicației. Proiectele open source au la bază principiul colaborării participative, a transparenței și a dezvoltării orientate pe comunitate. Condiția pentru oricine face modificări ale codului este să ofere acces mai departe inclusiv modificărilor făcute.
Aplicația este disponibilă pentru iOS și Android și folosește un protocol de criptare avansat de tip end-to-end, ceea ce permite securizarea tuturor tipurilor de conversații între utilizatorii Signal. Asta înseamnă că doar tu și persoana cu care vorbești aveți acces la mesajele pe care vi le transmiteți. Poți folosi aplicația pentru a primi și a trimite mesaje criptate, mesaje în grup, atașamente și mesaje audio.
Înregistrarea se face prin numărul de telefon (sau un număr generat de serviciul Google Voice în țările în care acesta este disponibil).
Cum a devenit populară
La începutul anului trecut, Comisia Europeană recomanda angajaților săi să înceapă să folosească Signal din motive de securitate și probabil, până anul acesta, aplicația era populară doar în rândul politicienilor și al jurnaliștilor care obișnuiesc să opereze cu date și informații delicate.
Totuși, începutul acestui an i-a adus o popularitate mai mare după ce WhatsApp și-a modificat politica de confidențialitate prin care obligă utilizatorii să-și partajeze datele cu Facebook. Deși aceasta se întâmpla opțional încă din 2016, din 8 februarie 2021, utilizatorii, care nu au fost de acord cu politica de confidențialitate, nu mai pot folosi aplicația.
Popularitatea aplicației a fost accelerată și de Elon Musk, care a recomandat tuturor, într-un tweet postat pe 7 ianuarie 2020, să folosească Signal.
Gestul a fost interpretat ca o nouă acțiune a lui Elon Musk de a protesta împotriva Facebook, după ce în 2018, directorul general al Tesla a decis să-și șteargă contul personal de Facebook, dar și paginile Tesla și SpaceX după scandalul Cambridge Analytica.