Tinerii sunt mereu în căutarea informațiilor cu privire la „cum să aleagă mai bine cariera” sau domeniul de studii după liceu/gimnaziu. Anunțuri deosebite, standuri frumoase la târgurile de oportunități, fotografii/videoclipuri plasate pe rețelele de socializare – însă care sunt cele mai eficiente surse pe care se pot baza tinerii? Mai este nevoie de toate acestea dacă nu sunt solicitate? În articol am întrebat mai mulți tineri despre cum iau această decizie, dar am și inclus câteva platforme utile pentru îndrumare.
De unde se informează tinerii despre viitoarea carieră
Ca să aflăm răspunsul la această întrebare, am intervievat mai mulți tineri cu privire la acest aspect. Pe baza răspunsurilor lor am constatat următoarele lucruri. Cea mai populară sursă de informare în rândul tinerilor intervievați sunt „prietenii și cunoscuții”. Este o metodă foarte eficientă încă din cele mai vechi timpuri. O mare parte dintre tineri a afirmat că și-a ales viitoarea carieră pe baza sfaturilor și recomandărilor prietenilor și familiei. Mai puțini afirmă că accesează informația necesară pe diferite site-uri sau pe rețelele de socializare. Și doar câțiva au primit informația necesară la orele de dezvoltare personală, de educație civică sau de educație pentru societate.
„Am decis că după absolvirea gimnaziului voi urma colegiul de medicină. Mă descurc bine la biologie și chimie, iar colegii îmi spun că aș fi o asistentă medicală foarte bună. Părinții și profesorii susțin această decizie a mea”, afirmă Mădălina Gheorghiță, elevă în clasa a-IX-a.
„Deseori, întâlnesc pe rețelele de socializare anunțuri legate de domeniul financiar. Se pare că o carieră în acest domeniu este destul de profitabilă și e în tendințe să studiezi economia în zilele noastre. Am decis că, după absolvirea liceului, voi urma Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor”, ne spune Dumitru Stoica, un tânăr licean pasionat de cifre.
„Nu am decis încă ce domeniu de studii voi urma după liceu. Sunt abia în clasa a-X-a. Am încă doi ani la dispoziție pentru a mă decide, însă știu sigur că voi activa într-un domeniu care presupune comunicare, iubesc să interacționez cu semenii, să cunosc, să creez. Am completat odată un chestionar la dezvoltarea personală legat de carieră și rezultatele confirmă cele menționate mai sus: comunicarea e punctul meu forte. Diriginta îmi recomandă să aleg Jurnalism și Științe ale Comunicării, eu încă stau pe gânduri…”, a spus Adelina Ciobanu, o tânără liceană.
Cum să aleg corect domeniul care mi se potrivește
Deși s-ar părea ciudat, în ajutor ne vin „Testele de carieră” pe care le găsim pe Google. Unul dintre cele mai eficiente este considerat a fi testul european. Îl găsești aici.
Acesta conține 109 întrebări care vă vor ajuta să vă cunoașteți pe sine, să vă puneți întrebări neobișnuite ca mai apoi să primiți pe adresa electronică (care se va cere să o indicați la sfârșitul testului) rezultatele foarte bine explicate și puse la punct. Veți primi o listă de domenii care vi se potrivesc și argumente convingătoare.
O altă opțiune ar fi aplicațiile disponibile în Magazin Play și App Store. Este vorba despre CareerPilot – Career Personality Test, CareerGuide – The Student Career Counselling App și Test Vocacional & Orientacion Profesional. Aceste trei aplicații pun la dispoziție teste, chestionare și jocuri educative menite să stimuleze tinerii la alegerea domeniului potrivit.
La fel, pentru a ajuta tinerii să aleagă domeniul pe care ar vrea să îl însușească, au fost create mai multe platforme.
# Carieramea.com este o platformă mai veche, dar care are multe recenzii pozitive. Aici vei găsi informații despre piața muncii, istorii de succes, evenimente, joburi part-time și opțiunea „descoperă cariera”.
# Buniincariera.ro este o platformă românească, însă oferă suficient de multe informații utile. Este opțiunea perfectă pentru tinerii care aspiră la o carieră peste hotarele țării. Aceasta a fost lansată cu scopul de a ajuta tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani să își aleagă cariera potrivită. Pune la dispoziţia tinerilor teste vocaționale, sesiuni de consiliere şi mentorat online, gratuite, pentru valorificarea potenţialului propriu şi informaţii despre paşii necesari traseului educațional și profesional în funcție de domeniul ales.
Platforme autohtone
# Mentorme.md este primul program de mentorat din Moldova. Lansat în 2014, programul conectează și ajută tinerii să-și urmeze studiile peste hotare, să-și accelereze dezvoltarea profesională și să identifice noi oportunități de afaceri.
Programul de mentorat constă în discuții, tête-à-tête sau virtuale, dintre un mentor și un mentee, în care pot fi abordate următoarele subiecte:
# planuri pentru studii sau carieră;
# oportunități pentru dezvoltare personală, experiența și lecțiile învățate de mentori;
# integrarea în societatea țării alese pentru studii;
# consultanță în afaceri din partea mentorilor.
E o investiție mică de timp din partea mentorilor, însă poate aduce o valoare adăugată în viitorul tinerilor moldoveni. În caz că alegi această opțiune, vei avea parte de următoarele beneficii:
# vei cunoaște informații și sfaturi din prima sursă despre oportunități de studii și lucru peste hotare;
# vei afla despre cele mai bune practici pentru îmbunătățirea abilităților tale și cum poți să-ți accelerezi dezvoltarea carierei;
# vei putea să te conectezi cu antreprenori din Moldova și peste hotare pentru a identifica noi oportunități de afaceri și pentru a-ți extinde afacerea peste hotare.
# În ajutor vine și prima emisiune despre educație din Moldova – Edu Tolk. Cu ceva timp în urmă, aceasta a lansat noua rubrică „Campus”, în care a răspuns pe scurt cum să iei mai ușor decizii cu privire la viitoarea ta carieră. Primele șase episoade sunt dedicate sectorului IT. Pe canalul de YouTube, găsești lecții explicative, interviuri cu profesioniști. În primele 20 de interviuri, sunt prezentați angajații de la Crunchyroll Moldova. Pe Instagram @edutolk, ai la dispoziție multe quiz-uri interactive, dicționar explicativ despre joburi (salariu, responsabilități, platforme utile), recomandări de cărți, cursuri și alte oportunități. La fel le poți scrie în privat pentru consultare individuală.
# „Dacă rămân acasă, merg la?” este un alt proiect autohton de orientare în carieră, lansat de site-ul diez.md. În prima ediție, am încercat să arătăm la ce să se aștepte un student de la IT, medicină, drept, arte, turism, contabilitate etc. Care sunt perspectivele acestor profesii? Puteți urmări materialele video de la eveniment pe pagina de Facebook sau pe site-ul diez.md. În curând, lansăm un sezon nou, fiți cu ochii pe noi!
# O altă opțiune pentru tinerii din Moldova, în special pentru cei din Capitală, este Centrul municipal de tineret. Este o instituţie ce reprezintă un complex de servicii comunitare şi absolut gratuite adresate tuturor categoriilor de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani, având misiunea de a le asigura informarea, orientarea, consilierea şi educarea contribuind la dezvoltarea fiecărui beneficiar. Serviciul de orientare şi ghidare în carieră te va ajuta în identificarea unei profesii care ţi se potriveşte în funcţie de valorile, abilităţile şi preferinţele tale. În cadrul acestui serviciu, tinerii pot avea parte de consiliere individuală cu Iulia Nicorici, specialistă în cadrul Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă. Prin intermediul unei testări absolut gratuite şi confidenţiale, vei înţelege ce domeniu de activitate ţi se potriveşte în funcţie de preferinţele şi abilităţile tale.
# EAC este o altă resursă importantă pentru tinerii din Moldova. Aici puteți găsi informații despre oportunitățile de a studia în străinătate, inclusiv programe de burse, teste și alte resurse.
Și pentru că surse și oportunități sunt destule, nu ne rămâne decât să le urăm succes și încredere în propriile forțe tinerilor care vor opta pentru una dintre ele. Important este să credeți că veți reuși, să munciți cu perseverență și atunci realizările frumoase nu vor ezita să apară, indiferent de domeniul în care ați ales să activați.
* Dacă aveți recomandări pentru a completa această listă, le așteptăm cu drag în comentarii!
Autoare: Alina Zibrițchi