(foto) La Soroca, a fost deschis un nou FabLab. „Este o platformă unică de dezvoltare și inovație”

IMG_4744

FabLab-ul din Soroca este al doilea laborator digital dintre cele trei lansate în acest an cu suportul de Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK. Acum, locuitorii din raionul Soroca vor avea ocazia să beneficieze de o gamă de servicii digitale care îi va ajuta să-și dezvolte abilitățile de producție la scară mică a propriilor creații.

FabLab Soroca a fost deschis în incinta Incubatorului de Afaceri din Soroca și reprezintă o platformă interactivă de realizare a proiectelor personale ale tinerilor și adulților din întregul raion. Laboratorul promovează și încurajează educația prin tehnică performantă și digitalizare contribuind astfel la crearea competențelor comunității.

Liliana Babără, directoarea Incubatorului de Afaceri din Soroca (IAS Soroca) și managera FabLab Soroca: „Punem mai mult accentul pe idei de afaceri, lucru care ne va permite să avem mai mulți rezidenți în cadrul IAS Soroca. Dorim să creăm rețele de laboratoare de afaceri conectând instituțiile de învățământ din raion. Totodată, vreau să menționez că nu doar elevii sunt bineveniți la noi în comunitate, dar și adulții care, cu siguranță, și-ar dori să implementeze o afacere”.

Tradițional, laboratorul este echipat cu imprimante 3D, mașini de tăiat cu laser, mașini computerizate de cusut și brodat, pirograf, mașină de tăiat vinil, mobilier specializat și diverse instrumente electronice care oferă oamenilor cu înclinații creative și inginerești posibilitatea să participe la ateliere de producție la scară mică, dotate cu echipamente destinate pentru dezvoltarea antreprenoriatului local.

Moldovanu Dana, elevă, Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca: „Mi-au plăcut funcționalitățile mașinii de cusut. Cu ajutorul ei putem crea o gamă de elemente decorative pentru vestimentație. Chiar în momentul excursiei, mi-a venit o idee pe care doresc s-o realizez. Este vorba despre confecționarea unor logouri personalizate ale fiecărei clase din colegiu. Va arăta frumos și original”.

Roșcan Liudmila, psihologă, Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca: „Suntem impresionați de deschiderea acestui FabLab, iar elevii vor avea posibilitatea să-și realizeze propriile idei, îndeosebi în anul patru, atunci când vor fi nevoiți să muncească la un proiect de totalizare a învățământului în instituția în care studiază”.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, grație Proiectului de Competitivitate din Moldova,finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie UK, au fost deschise șase FabLab-uri: unul situat la Chișinău și șase FabLab-uri regionale deschise în orașele Ungheni, Drochia, Cahul, Orhei și Soroca. Ultimul FabLab urmează să fie deschis la Sângerei în această săptămână.

 

Anna Lyberg, ambasadoarea Suediei la Chișinău: „Ne bucurăm să susținem extinderea rețelei de FabLab-uri din Moldova, care astăzi oferă tinerilor din regiuni noi oportunități de explorare a potențialului ingineresc și creativ. Grație tehnologiilor și instrumentelor moderne cu care au fost echipate, aceste ateliere de producție oferă o platformă unică de dezvoltare și inovație pentru toți cei dornici să descopere beneficiile fabricării digitale. Astfel, membrii comunităților își vor putea materializa ideile în prototipuri reale, dezvoltând afaceri mici acasă, în Moldova”.

 

Astăzi, peste 5 000 de persoane au beneficiat de activitățile FabLab, dezvoltându-și și îmbunătățindu-și competențele digitale și inginerești atât de necesare secolului al XXI-lea.

Vezi și:

La Orhei, a fost deschis un nou FabLab destinat persoanelor care și-ar dori să lanseze o mică afacere

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente