În anul 2020 volumul transferurilor nete de valută în favoarea persoanelor fizice a ajuns la 1.487 milioane de dolari valoare maximă înregistrată în ultimii 6 ani. Recordul absolut a fost înregistrat în anul 2008, când valoarea remitenților a atins cifra de 1.660 milioane de dolari.
În 2020 volumul remitențelor trimise pe căi oficiale a înregistrat o creștere de 264 milioane de dolari față de anul precedent. Este cea mai mare creștere a remitenților din ultimii 12 ani. Ultima dată am avut o creștere anual mai mare în 2008, când remitențele oficiale au crescut cu 442 milioane de dolari într-un singur an, scrie exepertul economic Veaceslav Ioniță.
Totuși valoarea remitențelor oficiale nu reprezintă suma totală a banilor trimiși de moldoveni acasă. Astfel în 2020 moldovenii au transferat pe căi oficiale 1.487 milioane de dolari, dar au vândut pe piața valutară 2.245 milioane de dolari. Acest fenomen poate fi urmărit an de an, cea ce ne duce la gândul că suma reală a banilor trimiși de moldoveni acasă este mai aproape de vânzările nete de valută, iar transferurile nete sunt doar o parte din bani trimiși pe căi oficiale.
Decei, volumul real al banilor transmiși de moldoveni acasă este cel puțin egal cu vânzările Nete de valută, iar Transferurile Nete reprezintă doar banii transferați pe căi oficiale. Restul banilor intră în țară prin alte mecanisme cum ar fi: bani aduși de muncitori când vin acasă, transmiși prin rude și prieteni, sau prin rutiere. Astfel în ultimii ani la fiecare 100 milioane de dolari/lunar transferați prin căi oficiale se mai adaugă 60-70 milioane de dolari/lunar bani aduși în țară pe căi neoficiale.
Pe lângă aceste două mecanisme descrise mai sus de aducere a banilor în țară de către moldoveni în prezent putem deja vorbi și de al treilea mecanism despre care am scris recent. Vorbim despre utilizarea cardurilor ca mijloc de transfer a banilor de peste hotare în Moldova. Conform datelor oficiale ale BNM în 2020 tranzacțiile cu cardurile bancare străine în Moldova au fost estimativ de peste 8 miliarde lei. Cea mai mare parte sunt tranzacții ale străinilor în Moldova, însă evoluția acestor tranzacții din 2020 ne duce la idea că o parte din carduri emise în străinătate sunt utilizate de către concetățenii noștri pentru a transfera bani rudelor din Moldova. Altfel spus, moldovenii care lucrează peste hotare deschid un cont de card într-o bancă din străinătate și oferă un card bancar rudelor din Moldova. Apoi le transferă bani pe acest card străin și rudele din Moldova utilizează acest card aici pe loc. În datele BNM aceste tranzacții merg ca carduri străine utilizate în Moldova, iar în realitate sunt un mecanism noi de transfer a banilor în Moldova. Estimăm că prin intermediul cardurilor bancare în Moldova intră anual cel puțin 120-150 milioane de dolari.
Putem afirma că volumul total al remitențelor în anul 2020 au fost de 2,4 miliarde de dolaridintre care 1,5 miliarde de dolariau fost remitențele transmise prin căi oficiale, iar 0,9 miliarde prin mecanisme neoficiale și prin utilizarea cardurilor bancare.