Legea care îi oferă statut special limbii ruse pe teritoriul Moldovei este declarată neconsituțională

curtea-constituționala-1920×1020-c-default

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost elaborat de socialiștii Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi. Autorii menționau că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat, iar la solicitare să fie asigurată traducerea în limba rusă.

În cadrul dezbaterii, deputatul socialist Vasile Bolea și ministrul Justiției în exercițiu, Fadei Nagacevschi, au precizat că este de părere că CC ar trebui să mențină constituționalitatea acestui legi, întrucât limba rusă este una dintre limbile folosite pe larg în societatea moldovenească.

De cealaltă parte, deputații Octavian Țîcu și Dinu Plângău au solicitat de la magistrați să declare neconstituțional această lege spunând că o asemenea decizie ar putea fi discriminatoare pentru reprezentanții altor etnii care locuiesc în Republica Moldova.

În context, legea votată în grabă în ultima ședință a parlamentului din anul 2020 mai prevedea că organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea. Pentru actele prezentate în alte limbi, se anexează traducerea în limba de stat.

În document mai era stipulat că, conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi conform legislației în vigoare.

Implementarea proiectului de legii cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova, promovat de către un grup de deputați socialiști, nu va stimula minoritățile naționale de a cunoaște limba română, existând un eventual risc de apariție a conflictelor între etniile de pe teritoriul țării, spun experții Centrului Național Anticorupție. Potrivit expertizei, implementarea acestui proiect constituie „un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova” și presupune cheltuieli suplimentare considerabile din bugetul de stat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente