(doc) Ce trebuie să cunoști dacă participi la Olimpiada la Limba și literatura română. Vezi cerințele și testele din anii precedenți

woman-writing-in-her-journal-poetry
Foto: wellkeptwallet.com

Suntem la sfârșitul lunii ianuarie, iar pentru unii tineri asta înseamnă începerea sesiunilor de olimpiade locale. Echipa #diez încearcă să faciliteze procesul de studiu și să se informeze referitor la cunoștințele necesare pentru a te putea duce pregătit la proba națională. Prima materie școlară pe care o abordăm este Limba și literatura română (limba de instruire).

În primul rând, trebuie să cunoaștem că Olimpiada Republicană la Limba și literatura română durează trei ore astronomice. Deși probele sunt diferite pentru fiecare clasă, competențele și capacitățile elevilor sunt evaluate după aceleași principii pe care le vom explica mai jos. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare pune la dispoziție proba de olimpiadă din 2017 și 2018, cât și baremele de evaluare pe care le-am atașat mai jos.

Profesorii de Limba și literatura română menționează că pentru olimpiade sunt indispensabile cunoștințele ce vizează conținuturi academice angajate în aplicații practice: genuri și specii, structura operei literare, curente literare și studiu monografic. De asemenea, profesorii încurajează elevii să se pregătească pentru probe prin lectură, participare la evenimente culturale, conferințe, cenacluri, spectacole și lansări de carte și neapărat prin studiu avizat la clasă.

Clasa a IX-a

Proba în clasa a noua presupune două subiecte, în care elevii trebuie să completeze niște sarcini conform unui text și să țină o discuție într-un grup de elevi conform unei teme.

Clasa a X-a

Elevii claselor a 10-a trebuie să fie pregătiți pentru două subiecte ce includ o probă scrisă și una orală. De regulă, primul subiect include scrierea unei interpretări a unui text, pornind de la o aserțiune propusă. Subiectul al doilea oferă elevului opțiunea de a alege din mai multe subiecte pentru alcătuirea unui discurs în baza unui aforism.

Clasa a XI-a

Pentru scrierea olimpiadei de clasa a 11-a, candidatul trebuie să scrie două eseuri bine structurate conform celor două subiecte respectând parametrii necesari. De această dată, elevii nu sunt testați și la proba orală.

Clasa a XII-a

Primul subiect pentru clasa a 12-a presupune scrierea unui eseu complex, iar al doilea interpretarea unei poezii. Trebuie neapărat de menționat că evaluatorii acordă deosebită atenție redactării textului.

Menționăm, concursurile și olimpiadele școlare au drept scop realizarea următoarelor obiective: selectarea, la nivel de performanţă, a potenţialului intelectual al republicii, cu acordarea ulterioară a unor facilităţi de manifestare a capacităţilor în interesul propriu şi cel al societăţii, identificarea, stimularea și promovarea elevilor capabili de performanțe înalte, dezvoltarea capacităților și a talentelor deosebite în vederea constituirii și a dezvoltării viitorului potențial al Republicii Moldova și altele. În baza rezultatelor obținute la olimpiadele republicane și/sau internaționale/regional, liceenii pot obține nota 10 din oficiu la proba de BAC la obiectul corespunzător.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente