(foto) Cunoaște-o pe moldoveanca Valentina Verbin, campioana la șah de care Beth Harmon ar fi impresionată

IMG_2568
Foto:The Queen's Gambit/arhivă personală

Șahul a fost mereu un sport al minții cunoscut în toată lumea, iar apariția serialului The Queen’s Gambit i-a făcut pe mulți să se inițieze în această artă. Iscusința protagonistei Beth Harmon se reflectă și în tânăra șahistă Valentina Verbin, care are 18 ani și este campioana Republicii Moldova la șah clasic între femei. A început să practice șahul de la vârsta de șapte ani, reușind pe parcurs să concureze cu cele mai puternice șahiste din țară și să ia locul 2 la Campionatul Europei între elevi de până la 17 ani. Valentina afirmă că aceste competiții i-au oferit șansa de a călători în țări precum Emiratele Arabe Unite, Muntenegru, Suedia, Italia și, în același timp, a întâlnit nume marcante pentru istoria șahului, precum Gari Kasparov, care e, conform IQ-ului, una dintre cele mai inteligente persoane din lume.

Rezultatele Valentinei sunt de-a dreptul remarcabile, având în vedere că a jucat peste 135 de partide internaționale. A reușit să participe de multiple ori la Campionatul European pentru juniori, la Campionat Mondial și la Olimpiada Internațională de juniori până la 16 ani.

Am întrebat-o pe Valentina ce ar sublinia dacă ar scrie un eseu despre toate experiențele de-a lungul carierei de șahistă și aceasta ne-a răspuns că: „Aș evidenția neapărat acea atmosferă irepetabilă din timpul turneelor, acea transpunere parcă completă în lumea șahului, ce poate fi simțită doar de un adevărat iubitor. Este greu să revii ulterior la viața cotidiană și la rutină în urma acestor turnee, dar cu siguranță aș alege să scriu anume despre sentimentele trăite în timpul competiției”.

Valentina spune că deseori se întreabă cum i-ar fi viața fără șah și că i-ar fi greu să răspundă la această întrebare fără să-și aducă aminte ce aport major a adus șahul asupra ei și ce importanță are atât pentru dezvoltarea interioară, cât și pentru viața socială. „Știm că acest sport fascinant ne ajută la dezvoltarea memoriei, a concentrării, a creativității și a spiritului critic. În situațiile excepționale, șahiștii sunt cei care ar putea să analizeze situația extrem de rapid, să găsească soluții rapide și să nu se piardă cu firea. Consider că este important ca de mici să ne putem organiza timpul și să cultivăm în noi iubirea pentru muncă. Astfel, copiilor le este foarte benefică practicarea șahului de la o vârstă fragedă. Aș mai adăuga că șahul m-a învățat despre impedimentele din viață, din care mereu putem învăța ceva.”

Am rugat-o pe Valentina să ne povestească despre modul în care se antrenează și dacă pandemia actuală i-a influențat modul de lucru. Aceasta ne-a mărturisit că antrenamentele ei se împart în două categorii: cele cu antrenorul și cele pe care și le organizează singură.

Sursă foto: arhiva personală

„În mod normal, încerc să nu treacă nicio zi fără să ating tabla de șah”

„Mă antrenam mai înainte în medie de două-trei ore pe zi după școală. Este foarte important să fii consistent pentru a avea rezultate, întrucât dacă stai pe loc, apar cei care te ajung din urmă. Astfel, progresul este crucial. Cu apariția pandemiei însă, am început să am mai mult timp liber. De aceea, am încercat să fac și patru sau chiar cinci ore de șah pe zi. Un minus major este lipsa competițiilor. În toată această perioadă, s-a încercat organizarea turneelor online, însă acestea nu pot lua locul celor reale, pentru că toate emoțiile vii dispar. Cariera multor șahiști a suferit în această perioadă, dar speranța că antrenamentele mai intense ne vor aduce rezultate frumoase pe viitor nu dispare.”

Am îndemnat-o pe Valentina să dea câteva sfaturi celor care vor să se inițieze în arta șahului. „Un pas important în observarea progresului este analiza profundă a partidelor proprii. Tinerilor șahiști le-aș sugera să înțeleagă mai mult greșelile proprii și să nu le fie frică să analizeze partidele pierdute, chiar dacă este oarecum neplăcut. În acest mod, o să afle care sunt momentele asupra cărora au cel mai mult de lucrat, iar rezolvându-le, vor ajunge să atingă culmi spectaculoase.”

Sursă foto: arhiva personală

„I-aș îndemna să simuleze partidele clasice în timpul antrenamentului, pentru a ști mai bine cum să acționeze la turnee”

Valentina a privit serialul The Queen’s Gambit și afirmă că acesta ne introduce în lumea șahului însuși prin denumirea sa, gambitul reginei fiind o deschidere arhicunoscută în șah, pe care o vedem și la concursurile din ziua de astăzi. „Este serialul în urma căruia milioane de oameni din întreaga lume au rămas frapați de acest sport, iar vânzarea tablelor de șah și solicitarea antrenamentelor a crescut considerabil în ultimele luni. Strategiile utilizate de protagonista Beth Harmon, precum pregătirea psihologică înainte de partide, analiza în gând a partidelor jucate, folosirea și dezvoltarea intuiției sunt relevante și pentru mine zi de zi. Privind-o jucând, am retrăit alături de ea aceleași emoții pe care le am și eu în timpul partidei. Îmi place și mie de una singura să studiez din cărți deschiderile, iar un factor interesant este că apărarea siciliană jucată de Beth la sfârșitul serialului este și deschiderea mea preferată în timpul turneelor. Stilul ei agresiv, activ și competitiv este cel pe care mi l-aș putea atribui și eu.”

Am rugat-o pe Valentina să numească o singură partidă de șah care a marcat-o cel mai mult. „Partida, care a jucat un rol important pentru cariera mea, dar și care m-a trecut prin multe emoții, a fost cea din penultima rundă a Campionatului Național feminin, jucată împotriva unei multiple campioane naționale care avea cu mult mai multă experiență. Această partidă mi-a rămas în memorie, fiindcă a jucat un rol crucial pentru soarta mea în turneu. După o luptă crâncenă, am reușit să câștig partida și să-mi asigur primul loc.”

Cunoaștem că o partidă de șah asigură multe transcenderi în dimensiuni depărtate, în care concurenții trăiesc acerb fiecare clipă. „Emoțiile trăite în timpul partidei pot fi înțelese până la capăt doar atunci când le încerci pe propria piele. Trecerea de la o stare la alta este foarte des întâlnită. Cele mai intense trăiri le ai totuși atunci când ești în criză de timp, într-un moment critic al partidei, atunci când soarta partidei sau poate chiar a întregului turneu se decide în câteva secunde.”

Sursă foto: arhiva personală

„Încerc la maximum să mă distrag de la lumea exterioară și să intru complet în poziție”

Șahiștii, până la începerea partidei cu un adversar, trec printr-o asiduă pregătire care poate juca cel mai important rol în competiție datorită unor capcane de debut. „Jucătorii profesioniști analizează partidele recente ale adversarului și încearcă să înțeleagă stilul lor, dar și să ghicească ce debut ar putea urma. Acest tip de cercetare durează de obicei între două și trei ore, iar cine își face mai bine tema de acasă are avantaj în timpul partidei.”

Am fost foarte curioși despre planurile pe care Valentina le are pe viitor. Dânsa ne-a răspuns că, după finalizarea liceului, ar vrea să continue cariera de șahistă și să devină antrenoare. De asemenea, dorește să urmeze și facultatea de psihologie pentru o următoare profesie. „Cred că această materie combinată cu șahul poate aduce rezultate și mai frumoase, iar cel mai important factor este că voi fi într-o dezvoltare continuă.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente