La #diez dedicăm o categorie aparte educației. Despre ce va vorbi colega noastră la TEDxRoseValleyParkED

Alina_Diez

Sâmbătă, 23 ianuarie, se va desfășura o nouă ediție TEDx la Chișinău, iar una dintre speakeri va fi Alina Gîrneț, managera echipei #diez. Alina va vorbi, din experiența echipei, despre cum poate arăta educația în viitor și cum sistemul actual de învățământ va pune accent tot mai mult pe dobândirea de abilități și nu de note sau credite.

– Ce înseamnă pentru tine educația?

– Înseamnă acces la resurse care ne pot ajuta să ne construim viața, atât a noastră cât și a comunității, într-un mod îmbunătățit de la generație la generație.

– Ce consideri greșit în sistemul de învățământ de la noi?

– Nu cred că anume sistemul nostru de învățământ e greșit. Sistemele de învățământ în general tind să fie rigide și reticente spre schimbare. Pe de altă parte, faptul că au ajuns la anumite standarde este și un avantaj. Oricum, atât sistemul nostru cât și altele trebuie să se adapteze necesităților noi. Pandemia a șocat sistemul de învățământ și din cauza faptului că până în 2020, sistemul a amânat folosirea pe larg a tehnologiilor și instrumentelor noi.

– Ce consideri corect în sistemul de învățământ din Moldova?

– Abordarea multidisciplinară în curriculum mi se pare că poate fi un avantaj pentru că deschide elevilor mai multe curiozități. Însă aceasta ar trebui la un moment dat să treacă într-o abordare mai specifică pe doar câteva materii de bază orientate către toată lumea, iar restul curriculumului să fie format doar din necesitățile individuale ale fiecărui elev.

– Apreciază de la 1 la 10 sistemul de învățământ din Moldova.

– Eu cred că un sistem de învățământ trebuie să fie într-o mișcare continuă de adaptare la tot ce se întâmplă în actualitate, iar clasificarea pe o scală l-ar încuraja să fie dimpotrivă, mai rigid. Pe de altă parte, voi aborda și în cadrul discursului meu ideea scalelor de notare și a faptului că să te simți mai bun sau mai slab pe parcursul a 12 ani de școală nu te motivează să devii mai bun în domeniul în care ți-ai dori să crești cu adevărat.

– diez.md este unica platformă din țară ce dedică educației o întreagă categorie pe site. Cum crezi care este motivul? Este lipsa de interes a oamenilor față de știri despre educație sau este lipsa de interes a producătorilor de conținut?

– Știrile despre educație roiesc de obicei în jurul politicienilor, a noilor și vechilor miniștri, sau a întâmplărilor senzaționale, așa cum a fost, spre exemplu, introducerea camerelor de supraveghere la examenele de bacalaureat. De fapt, vreau să zic că de obicei știrile despre orice domeniu ajung în agenda media impulsionate de aceiași factori. Nu cred că e o lipsă de interes, doar prioritățile sunt stabilite diferit. La #diez, însă, ne dorim să fim un ghid util pentru fiecare tânăr(ă) din Moldova și știm că elevii vor să înțeleagă mai bine deciziile luate de ministere pentru ei, știm că pentru ei sunt importante concursurile, evenimentele sau schimburile de experiență din care pot învăța adițional. Știm, de asemenea, că elevii vor să afle despre cursuri online sau să citească jurnale studențești de peste hotare, vor să fie îndrumați în carieră și au nevoie de o platformă deschisă pentru ei atunci când vor să vorbească liber despre problemele pe care le întâlnesc.

– Cu ce se asociază TEDx-ul pentru tine?

– Discursurile TEDx îți arată cum gândesc alți oameni. Asta este important pentru că, la fel cum avem nevoie de sisteme care să se adapteze și să se schimbe în timp, avem nevoie și de oameni care să creeze și să transforme aceste sisteme.

–  Ce schimbare îți propui să aduci prin discursul tău de la TEDxRoseValleyParkED?

– Mie îmi place să cred că împreună cu vorbitorii acestei ediții vom reuși să stârnim o conversație mai mare despre educație. În 2020, am auzit mulți oameni care s-au plâns pe sistemul educațional. Aș vrea, în schimb, în loc de plângeri, să începem discuții, să facem cunoștință cu idei noi sau să ni le confirmăm pe cele vechi și să schimbăm curând accentele educației, așa încât aceasta să însemne într-adevăr acces la resurse care ne pot ajuta să ne construim viața, atât a noastră cât și a comunității, într-un mod îmbunătățit de la generație la generație.

Puteți urmări detaliile evenimentului aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente