„Adevăratul profesor lucrează cu suflete”, interviu cu Elena Vorotneac, profesoară de limba și literatura română

cover

În cadrul proiectului Educație Online, etapa I și II, au fost și sunt implicate cadre didactice de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Învățători de clase primare și profesori la diferite discipline școlare au activat în cadrul proiectului atât în calitate de autori de lecții, cât și în calitate de avizori, fiind protagoniștii lecțiilor video disponibile în biblioteca digitală și pe canalele de Youtube în limba română și rusă.

Elena Vorotneac este profesoară de limba şi literatura română, grad didactic I, care activează la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Chişinău. În același timp, este și membru al colegiului de redacţie la ziarul pedagogic „Făclia”. Profesoara relatează faptul că nu regretă nici pentru o secundă că s-a implicat în proiectul Educație Online, menționând că a fost o provocare prin care a reușit să învețe lucruri noi și să fie mai aproape de elevii săi. 

Activitatea în proiectul Educație Online

„În cadrul proiectului Educație Online, am participat în calitate de autor de lecţii atât la prima etapă, cât şi la cea de-a doua. De asemenea, am avut parte să apar și în fața elevilor, în rolul de avizor de lecții video. Astfel, am înțeles că şi lecţiile pentru mediul online sunt o dovadă, că şcoala este instituţia care îţi arată cum să răspunzi la întrebări, fără a-ţi da răspunsurile. Iar noi, profesorii, învăţăm, cu drag, alături de elevi. Și acest lucru este minunat!”

A fost o provocare…

„Chiar este o provocare! Evident, ca şi alţi colegi, m-am confruntat cu anumite frici. Noi, profesorii, ne temem cel mai mult de greşeli. Să recunoaştem că, societatea este mai exigentă cu profesorii şi cred că e corect aşa, din momentul în care ni se încredinţează educaţia tinerei generaţii. Totuşi, mi-am spus că ar fi păcat să pierd posibilitatea de a învăţa ceva nou. Mai ales că şi colegii m-au încurajat în acest sens. 

Diferenţa dintre o lecţie obişnuită şi una înregistrată este enormă. Noi, cadrele didactice, nu avem competenţe de crainici TV şi nici de actori care arată bine în faţa micului ecran şi au o ţinută şi o dicţie impecabilă. Să predai o lecţie privind într-un obiectiv fără de viaţă şi să-ţi imaginezi că „dincolo” este elevul – cred că asta e cea mai mare provocare. Şi acest lucru se datorează faptului că un profesor nu lucrează doar cu cretă, tablă, pixuri şi table interactive… Toate acestea sunt doar instrumente. Adevăratul profesor lucrează cu suflete! Şi atunci când nu vezi reacţia copilului în momentul predării, este destul de dificil.”

Prima experiență în procesul de filmare

„Trebuie să recunosc că această experiență este destul de bună şi recomand tuturor cadrelor didactice să nu ezite să participe în etapele următoare. Nu este uşor. Din contra, solicită mult mai mult efort decât pregătirea unei lecţii obişnuite. Indiferent că a fost prima sau ultima lecţie filmată, la toate am avut emoţii. Evident, după primele lecţii m-am urmărit autocritic, pentru ca ulterior să evit anumite stereotipuri sau greşeli.  

Partea bună a lucrurilor e că profesorul nu este lăsat de unul singur să se descurce. Alături de mine a fost coordonatorul Silvia Gîlca, metodist la DGETS, profesoară de limba şi literatura română, grad didactic superior, precum şi avizorii: Livia State, profesoară de limba şi literatura română, grad didactic superior, L.T. „Mihai Eminescu” din mun. Chişinău (etapa I), şi Veronica Rusuhanu-Levinţa, profesoară de limba şi literatura română, grad didactic I,  Centrul de Excelenţă în Servicii şi Prelucrarea Alimentelor, mun. Bălţi (etapa II), dar şi colega de la L.T. „Vasile Alecsandri”, şefa de catedră, Silvia Cocieru, profesoară de limba şi literatura română, grad didactic superior. 

Orice produs este rezultatul muncii în echipă – autorul lecţiei, coordonatorul, avizorul, colegii, cameramanii, regizorul, etc. M-am bucurat să am o conlucrare eficientă cu toţi.”

O bibliotecă digitală pentru viitorul educației

„De la Platon, Aristotel, Seneca, până în prezent, apar tot mai multe tratate, reflecţii şi lucrări artistice care ar evoca trecutul glorios şi ar critica generaţia în devenire. Adevărul este că avem o generaţie excepţională de elevi, doar că este diferită de celelalte care au fost până acum. Lecţiile cu adevărat interesante sunt cele care corespund necesităţilor actuale. E simplu. 

Niciun copil, ca de altfel şi niciun matur, nu va rezista la o lecţie care nu-i aduce nimic folos personal (sau nu conştientizează acest lucru). O oră neinteresantă îl va motiva pe elev să-şi găsească refugiul în jocurile de pe telefon. Cu ajutorul platformelor educaţionale – lecții interactive, jocuri, îl putem atrage pe elev în lumea disciplinei pe care o predăm prin intermediul lucrurilor care îl interesează. 

Platforma educatieonline.md este excelentă pentru a realiza o lecţie interesantă, datorită faptului că fiecare produs video este însoţit de exerciţii interactive. În general, pentru sistemul educaţional din Republica Moldova, această platformă este un colac de salvare şi nu doar pe vreme de pandemie.”

Ne-am conformat pandemiei COVID-19

„Cel mai greu a fost în perioada martie-mai, când încă nu ştiam instrumentele necesare pentru realizarea lecţiilor online. Nimeni nu a fost pregătit pentru această criză, așa cum până acum nu ne-am mai confruntat cu asemenea situații. Până la pandemie se vorbea des despre metode interactive şi platforme educaţionale digitale, dar ca despre nişte instrumente aleatorii doar, valabile într-un viitor apropiat. Situaţia pandemică ne-a obligat să păşim forţat în acest viitor. Nicio schimbare nu e simplă, de aceea ne-am confruntat cu diverse probleme.  

E adevărat, pregătirea unor astfel de lecţii presupune mai mult efort şi timp. Însă acest lucru se merită. Noile condiţii ne impun să regândim şi să reînvăţăm pedagogia. La facultăţi acest lucru încă nu se învaţă. Personal, mă simt ca o studentă în anul II. Anul I-i l-am trecut în lunile martie-mai.”

Învățământul la distanță

„Sunt pentru învăţământul cu prezenţă fizică, unde profesorul poate interacţiona direct cu copilul. În spatele ecranului nu vedem emoţii, nu avem aceeași interacţiune spirituală. Oricum, învăţământul la distanţă este o soluţie temporară pentru salvarea procesului educaţional în condiţiile pandemice. 

În opinia mea, un profesor bun poate realiza lecţii interesante şi la distanţă. Am urmărit online lecţii realizate de profesorii americani, colegii din România, Rusia, Marea Britanie. Sunt excepţionale. Cred că putem şi noi realiza astfel de lecţii, trebuie doar să găsim instrumentele potrivite.”

„Mulţi cred că a fi profesor sau educator înseamnă doar procesul de a prezenta informaţiile în faţa copiilor sau a elevilor, a evalua nivelul acestora şi a-i ierarhiza prin note. Greşit… De fapt, un cadru didactic adevărat nu se gândeşte numai la stăpânirea disciplinei lui, ci, în primul rând, la felul în care copilul foloseşte în mod independent ceea ce i-a predat. De la şcoală începe transformarea”, a transmis Elena Vorotneac.

Profesoara de limba și literatura română a mai adăugat și despre faptul că înțelege cât de greu le este elevilor și părinților în această perioadă, doar că la rândul lor, aceștia, de asemenea au nevoie de sprijin şi înţelegere. Iar împreună poate fi depăşită această intemperie. 


Etapa a doua a proiectului Educație Online este implementată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, cu suportul Direcției generale educație, tineret și sport, Universitatea Tehnică a Moldovei, Centrul Tehnologiilor Informaționale și Comunicaționale în Educație, Clasa Viitorului, Tekwill, Crunchyroll și Academia de Inovare și Schimbare prin Educație.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente