Gheorghe Urschi, supranumit și „regele umorului moldovenesc” este astăzi sărbătorit, maestrul împlinește 73 de ani! Cu această ocazie echipa #diez aduce sincere felicitări marelui Artist al Poporului!
Gheorghe Urschi este umoristul care ne-a bucurat zeci de ani la rând cu glumele sale fie că de pe scena teatrelor, fie că de la ecrane, fie că din spatele acestora, scriind scenariu a trei filme bine cunoscute și îndrăgite de publicul spectator: „Cine arvonește, acela plătește”, „Văleu, văleu, nu turna!” și „Fenta”.
A devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80 cu Maria Urschi și duetul Doina și Ion Aldea-Teodorovici.
Fica actorului, Laura a scris pe Facebook că din cauza pandemiei, ziua de naștere a lui Gheorghe Urschi va fi diferită de alți ani, la distanță.
„E ziua de naştere a lui tăticu. E Covid şi anul ăsta va fi o zi mai altfel. La distanţă. Asta, însă nu va impiedica amicii şi colegii să îl felicite. Prietenii şi colegii care doresc să o facă prin intermediul tehnologiilor informaţionale – Vă rog să nu ezitaţi să trimiteţi spoturile video sau audio mie prin Messenger. Vă asigur că am să fiu de bună credinţă şi am să îi arăt/citesc lui tăticu toate mesajele, precum am făcut-o în fiecare an. Vă mulţumim anticipat!Cu drag – familia Urschi!”, a scris fiica lui, Laura.
Astăzi ne dorim să ne reamintim împreună despre activitatea maestrului Gheorghe Urschi, privind câteva dintre cele mai bune glume ale sale.
De asemenea, băieții de la #ZeroDoi, spuneau antenterior că poartă un profund respect pentru activitatea artistică a marelui umorist Gheorghe Urschi, iată de ce, echipa a lansat anterior o rubrică „Scrieri de Gheorghe Urschi”. Clipuri video pe care vrem să le împărtășim cu voi.
* * *
Gheorghe Urschi s-a născut în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. A urmat cursuri de actorie la Școala de teatru “Boris Șciukin” din Moscova, iar după absolvirea studiilor la Moscova, a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole.
De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. El a scris câteva piese de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul – 2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și o duzină de piese pentru copii. Testamentul este un record pentru scena basarabeană – se joacă de 15 ani.
Gheorghe Urschi a scris câteva volume de nuvele, iar prin anii ’70-’80 el a tradus multă literatură din limba rusă. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară și romanțe. De asemenea, a scris scenariile și a regizat trei filme: „Cine arvonește, acela plătește” (1989), „Văleu, văleu, nu turna!” (1991) și „Fenta” (2004).
A devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80 cu Maria Urschi, cea care i-a devenit și soție și duetul Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Urschi este cunoscut în special ca realizator de emisiuni umoristice, în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția ș.a. și în care joacă alături pe actorul Gheorghe Pârlea, cu care face un tandem reușit de creație de câțiva ani buni.