(foto) Votul electronic. Cât de pregătită este Republica Moldova să implementeze o alternativă a votului tradițional

Cum-votăm-sigur-este-votul-electronic-posibil-în-Moldova-CPR-Moldova-cover

COVID-19 a forțat statele să gândească metode alternative de vot, cel tradițional având prea multe riscuri de sănătate pentru cetățeni. Unele țări au amânat alegerile, altele au luat măsuri de siguranță. La alegerile prezidențiale din 2020, R. Moldova a încercat să desfășoare procesul respectând normele sanitare. Totuși, au fost aglomerații de cetățeni la secțiile de votare, atât în țară, cât și în afara ei. În diasporă, s-a repetat vechea problemă: nu au ajuns buletine de vot. În acest context, CPR Moldova (Centrul de Politici și Reforme) a analizat opțiunea implementării votului electronic, care, deși este o soluție pentru cetățenii aflați în diasporă și a celor în bolnavi sau în izolare, trezește anumite îngrijorări legate de securitatea informațională, independența și anonimitatea exprimării opțiunii de vot.

Ce este votul electronic?

Votul electronic prin internet este un proces online de exercitare a dreptului de vot. La fel ca votul tradițional pe hârtie, acesta constă în 2 pași: verificarea identității alegătorului și exprimarea opțiunii de vot.

Votul electronic are o serie de beneficii: rapiditatea și reducerea costurilor; garantarea exercitării dreptului la vot pentru cetățenii din străinătate sau a celor aflați în imposibilitate de a veni la secția de votare; și, mai nou, reducerea riscului de sănătate publică în contextul pandemiei Covid-19 etc.

În același timp, votul prin internet are un impact pozitiv și în afara procesului electoral. Acesta ar duce la sporirea nivelului de digitalizare a statutul, ar crea oportunități de dezvoltare de servicii digitale noi și ar favoriza dezvoltarea unui ecosistem digital securizat.

„În cadrul digitalizării procesului de vot, trebuie să menționăm și faptul că semnăturile pentru înregistrarea candidaților ar fi putut fi colectate inclusiv cu ajutorul identificării digitale ale cetățenilor, acest proces ar implica inclusiv persoanele din afara țării, dar și persoanele izolate din cauza pandemiei”, spun autorii analizei, Dan Nicorici și Mihai Lupașcu.

Cât de pregătită este R. Moldova pentru implementarea votului electronic?

Votului electronic necesită un mediu tehnologic favorabil: acces la internet, competențe digitale în rândul cetățenilor și infrastructură de autentificare online. Moldova stă bine la capitolul acces la internet (conform ANRCETI, în 2018, 49% din gospodării casnice aveau acces la internet de bandă largă, iar 90% din populație are posibilitatea să se conecteze la internet) și oferă cetățenilor identitate electronică, deși aceasta din urmă rămâne a fi utilizată de un număr mic de cetățeni. Astfel, putem dezvolta sistemul de vot în jurul tehnologiilor care deja există.

Autorii analizei au cercetat riscurile, constrângerile și au venit cu recomandări și soluții pentru aceste probleme:

# riscurile tehnice ale sistemului online de vot;
# riscul de disponibilitate a sistemul de vot online (DOS);
# riscul de securitate și de integritate a votului;
# constrângeri existente la moment în Republica Moldova;
# durata mică a valabilității certificatelor electronice, costul ridicat și puțini utilizatori;
# utilizatorii au probleme în utilizarea semnăturii electronice;
# principiul de gratuitate al exprimării dreptului de vot este exclus;
# nivelul scăzut al competențelor digitale în rândul populației;
# încrederea scăzută în organele electorale;
# riscul de fraudare sau cumpărare a voturilor și monitorizarea dificilă a alegerilor;

Cu toate că o soluție tehnica funcțională pentru a implementa votul electronic poate fi dezvoltată și implementată în termen relativ scurt, lipsa identității electronice în rândul populației, durata de valabilitate foarte scurtă a certificatului electronic, dar și nivelul scăzut de competențe digitale în rândul populației reprezintă la acest moment principalele bariere pentru ca votul electronic să poată avea o pondere semnificativă din numărul total de voturi exprimate.

Întreaga analiză poate fi citită AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente